Skolbanken Logo
Skolbanken

VK/MB Teamplan - Barns delaktighet och inflytande - Ht19/Vt20

Timmerslätts förskola, Partille · Senast uppdaterad: 12 juli 2022

2.3 Barns delaktighet och inflytande Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för att barnen ska förstå vad demokrati är. Barnens sociala utveckling förutsätter att de alltefter förmåga får ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan. Barn har rätt till delaktighet och inflytande. De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för ska ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av utbildningen.

Vart ska vi?

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar för att barnen ska kunna utveckla intresse och förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan påverka sin situation.

 

 

 

Hur gör vi?

Pedagogerna säger oftare JA och ger alternativ till barnen. Genom det kan de få möjlighet att påverka sin vardag.

 

 

Hur blev det?

Vi har erbjudit barnen olika lekar och aktiviteter i grupper samt gett dem alternativ så att de kan påverka sin vardag. Vi har låtit barnen välja själva i större utsträckning vilket har lett till att lek mellan avd har utvecklats.

Vi ser att barnen leker betydligt mer med varandra i tvärgrupper. 

 

Var är vi?

Vi har lyssnat på barnens tankar och försökt fånga upp deras intresse. Vi har satt upp tydliga ramar där barnen har fått välja vem, vad och var ville de leka. Viktigt att barnen känner sig delaktiga i besluten.

Pga rådande omständigheter bedriver vi i stort sätt verksamhet utomhus. Barnen kan påverka sin utomhus vistelse genom att välja aktiviteterna på de olika gårdarna.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback