Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Anatomi år 7 vt-2020

Skapad 2020-01-07 17:30 i Holstagårdsskolan Helsingborg
En kurs i att teckna kroppen och rörelser, både för hand och digitalt.
Grundskola 7 – 9 Bild
Vi kommer under några veckor framåt ägna oss åt anatomi och kroppens rörelser. Anatomi är hur kroppen är uppbyggd och vilka proportioner kroppen har.

Innehåll

Mål och syfte

Vi kommer i denna bildkurs ägna oss åt människokroppens uppbyggnad och åt dess rörelser, men vi kommer även att titta på djurs uppbyggnad. Skälet till att vi ska hålla på med detta är att det är en grundsten i allt tecknande att kunna hur en kropp ser ut och hur man ska avbilda olika rörelser.  Om man lär sig att se och teckna hur kroppen och rörelser är uppbyggda så kan man lättare förstå och se hur saker omkring oss hänger ihop. Den här kursen handlar lika mycket om att se som att teckna.

Arbetsgång

Vi kommer att börja med att lära oss grunderna i hur man tecknar ett ansikte för att sedan gå vidare med att teckna skelettet och kroppens anatomi (uppbyggnad).  Sedan kommer vi fortsätta med att teckna kroppen och även pröva på att teckna djur i rörelse. Ni kommer att göra många skisser och teckningar som ni sparar digitalt varje gång på classroom.  (Bild 7 vt-2020)

När vi tecknar kommer vi att både arbeta för hand i främst kol och blyerts, men även jobba digitalt i en app som heter Procreate.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9

Matriser

Bl
Anatomi Bild år 7 - vt-2020

Bild

F
E
C
A
Att använda redskap och olika tekniker
 • Bl  E 9
 • Bl  C 9
 • Bl  A 9
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
Att kombinera färger, former och bildkompositioner.
 • Bl  E 9
 • Bl  C 9
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: