Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 3

Barnboken

Näsbygårdens förskola, Kristianstad · Senast uppdaterad: 8 september 2021

"Om du läser för mig, kommer jag kunna 50.000 ord när jag är 17 år, om du inte läser för mig kommer jag bara kunna 15.000 ord"

Vad, varför:

Vi vill hjälpa barnen att utveckla sitt språk och sin kommunikation med andra. 

Vi vill att texter i olika former ska ta större plats i vår undervisning. Genom att tillsammans med barnen läsa och uppleva texter lägger vi grunden till en god ordförståelse, ökat ordförråd och ökad begreppsuppfattning. 

Hur: 

På ett lekfullt sätt kommer vi arbeta för att utveckla barnens språk. Detta gör vi genom att leka med ljud och ord, exempelvis  genom att sjunga, ha mungympa, rim och ramsor, använda oss av widgitbilder, TAKK m.m. 

Vi kommer läsa barnböcker, flanosagor, projicera upp böcker på väggen och använda oss av appen polyglutt (ett bibliotek i en app där det bland annat finns flerspråkiga böcker) vilket är ett bra hjälpmedel för oss som arbetar på en mångkulturell förskola. Tillsammans med barnen ska vi läsa och samtala om texterna.

Vi kommer även att få ta del av sagor via figurer i teaterform. 

Dessa stunder kommer ske planerade såväl som oplanerade, det kommer ske bland annat i samlingar och vid vakenvilan. Vi kommer arbeta i helgrupp men även i mindre grupper.  


Läroplanskopplingar

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska,

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback