Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

BÅ HT2019-VT 2020 I diktens värld

Brunnsåkersskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 15 januari 2020

vecka 49 2019- 4 2020

SYFTE

Under detta arbetsområde ges du förutsättningar att utveckla din förmåga att:

  • Urskilja språkliga strukturer (se de språkliga knep begreppen står för i olika dikter och använda dessa samt diktens form vid egen diktning)
  • Reflektera (tolka dikter)
  • Motivera (underbygga resonemang)

 

ARBETSSÄTT

Vi läser och arbetar med dikter. Du lär dig några viktiga begrepp inom denna genren, som t ex anafor, allitteration, liknelse och metafor. Vi samtalar om budskap. Du tränar att motivera dina tolkningar av och åsikter om dikter.

Uppgifter som bedöms:

1. Egen dikt: Du skriver en egen dikt och motiverar form och språkliga knep. Inlämning måndag 20/1. Arbetet med dikten sker hela v. 3

2. Begreppstest: Efter genomgångar av olika diktbegrepp kommer du att behöva läsa på så att du förstår innebörden av dem. Det kan du göra genom uppgifter i dina två häften som du har fått. I det ena häftet finner du enbart begrepp (powerpoint) och i det andra finner du både begrepp och olika dikter samt analysuppgifter. Torsdag 16/1 kommer ni att ha ett mindre digitalt självrättande begreppstest (det kommer att finnas svarsalternativ) så att ni och jag kan se att ni är väl insatta inför det slutliga analysprovet.

2. Analys: Torsdag 23/1 är det dags för analysprov. Provet består av två uppgifter. Den första uppgiften går ut på att läsa en dikt och motivera varför den har fått sitt namn. Den andra uppgiften går ut på att välja en dikt ur ett häfte och jämföra din valda dikt med en längre text. 


BEDÖMNING

I provet visar du din kunskap att:

  • Reflektera över dikters innehåll och motivera dina tolkningar och åsikter.

I dikten visar du din kunskap att:

  • Motivera de språkliga knep samt den form du valt till dikten utifrån din tanke med dikten (hur har du byggt upp dikten för att få fram din tanke? Tänk på diktens språkliga knep, versrader, radbyten och strofer)

 

KUNSKAPSKRAV

E

Eleven kan utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om dikter.

Eleven kan skriva dikter med i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. 

 

C

Eleven kan utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om dikter.

Eleven kan skriva dikter med relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. 

 

A

Eleven kan utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om dikter.

Eleven kan skriva dikter med väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
I diktens värld vt 2019
Uppgifter
Begreppstest torsdag 16/1 2020
Inlämning av dikt 20/1 2020
Diktanalys 23/1 2020

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback