Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7

Geometri 1 åk 7

Bäckahagens skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 26 oktober 2021

I flera tusen år har människor haft behov att att mäta storleken av mark som ska delas upp, planteras eller säljas. Det har även funnits ett behov av att mäta och beräkna mängden av material som behövs vid byggen och tekniska konstruktioner. I detta område får du lära dig mer om olika geometriska figurer, avstånd, vinklar och areor.

Veckoplanering

Vecka 43 Avsnitt 3.1 och 3.2 Enheter, prefix och geometriska begrepp.

Diagnos fredag: Enhetsomvandling

Vecka 45 Avsnitt 3.3 och 3.4 Vinklar, månghörningar och vinkelsumma

Läxa: Se film (binogi) vinklar och triangel och dess vinklar till måndag 

Vecka 46 Avsnitt 3.5 Omkrets

Läxa: Se film triangelns omkrets och fyrhörningens omkrets

Vecka 47 Avsnitt 3.6 och 3.7 Area

Läxa: Se film (binogi) area kvadrater och rektanglar samt area parallellogram

Vecka 48 Avsnitt 3.8 Area trianglar

Läxa: Se film (binogi) area trianglar

Vecka 49 Avsnitt repetition Basläger och Hög höjd sidorna 112 - 117

Vecka 50 Prov 

Syfte:

Kursen syftar till att du ska öka dina kunskaper inom geometri. Genom att förstå geometriska former, kunna beskriva dem med olika egenskaper. Du ska också bli bättre på avbilda och konstruera både former och vinklar. Du ska också kunna beräkna och förstå olika metoder för att beräkna omkrets, area och vinklar. Du utvecklas också i din problemlösning. 

Mål:

  • Kunna olika geometriska objekt och deras inbördes relationer samt vilka egenskaper de har. 
  • Kunna avbilda och konstruera geometriska objekt samt vinklar
  • Kunna olika metoder för beräkning av vinklar, omkrets, area hos olika geometriska objekt.
  • Kunna lösa problem och utvecklas utifrån sin nivå
  • Utvecklas sig i att resonera samt kommunicera sina tankar och idéer. 

Nyckelbegrepp:

enheter, prefix, dimension, parallella linjer, diagonal, vinkel, vinkelben, vinkelspets, sidovinkel, månghörning, vinkelsumma, triangel, parallelltrapets, parallellogram, romb, rektangel, kvadrat, omkrets och area. 

Arbetsgång:

Ni kommer att få i läxa att titta på olika filmer hemma för att förbereda sig inför lektion i verktyget teams. Genomgångar, problemlösning, gruppuppgifter och undersökningar samt egen räkning. Tänk på att följa den veckovisa planeringen (kommer delas i teams eller som utskrift) och arbeta gärna extra hemma. Jag vill gärna att du använder rörelse för att öka din uthållighet och höja din koncentration. Använd Ståbord eller whiteboardväggar vid egen räkning 

Bedömning:

Alla förmågor testas enligt matris nedan under kursen. Du kan visa dina kunskaper muntligt, i gruppuppgifter, skriftligt i teams, på lektioner och prov.


Läroplanskopplingar

Geometriska objekt och deras inbördes relationer. Geometriska egenskaper hos dessa objekt.

Avbildning och konstruktion av geometriska objekt, såväl med som utan digitala verktyg. Skala vid förminskning och förstoring av två- och tredimensionella objekt.

Metoder för beräkning av area, omkrets och volym hos geometriska objekt, samt enhetsbyten i samband med detta.

Strategier för problemlösning i vardagliga situationer och inom olika ämnesområden samt värdering av valda strategier och metoder.

Matematisk formulering av frågeställningar utifrån vardagliga situationer och olika ämnesområden.

Enkla matematiska modeller och hur de kan användas i olika situationer.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär samt bidra till att formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven för enkla och till viss del underbyggda resonemang om val av tillvägagångssätt och om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan bidra till att ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett i huvudsak fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra enkla resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då symboler, algebraiska uttryck, formler, grafer, funktioner och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till syfte och sammanhang.

I redovisningar och diskussioner för och följer eleven matematiska resonemang genom att framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som till viss del för resonemangen framåt.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär samt formulera enkla matematiska modeller som efter någon bearbetning kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om tillvägagångssätt och om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven har goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i bekanta sammanhang på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett relativt väl fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra utvecklade resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga matematiska metoder med relativt god anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med gott resultat.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett ändamålsenligt sätt och använder då symboler, algebraiska uttryck, formler, grafer, funktioner och andra matematiska uttrycksformer med förhållandevis god anpassning till syfte och sammanhang.

I redovisningar och diskussioner för och följer eleven matematiska resonemang genom att framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som för resonemangen framåt.

Eleven kan lösa olika problem i bekanta situationer på ett välfungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med god anpassning till problemets karaktär samt formulera enkla matematiska modeller som kan tillämpas i sammanhanget.

Eleven för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om tillvägagångssätt och om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan ge förslag på alternativa tillvägagångssätt.

Eleven har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i nya sammanhang på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett väl fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra välutvecklade resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan välja och använda ändamålsenliga och effektiva matematiska metoder med god anpassning till sammanhanget för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med mycket gott resultat.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett ändamålsenligt och effektivt sätt och använder då symboler, algebraiska uttryck, formler, grafer, funktioner och andra matematiska uttrycksformer med god anpassning till syfte och sammanhang.

I redovisningar och diskussioner för och följer eleven matematiska resonemang genom att framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som för resonemangen framåt och fördjupar eller breddar dem.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback