Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Litteraturanalys - dystopi

Skapad 2020-01-10 07:31 i Dackeskolan Mjölby
Gymnasieskola Svenska
I detta område kommer vi läsa en roman i genren dystopi, samt undersöka denna genre djupare.

Innehåll

Dystopi - Pedagogisk planering

 

Vad? 

I detta projekt ska vi ta till skönlitterära texter i olika former, såsom roman, film och novell, utifrån genre. 

 

Varför? 

I svenska 3 ingår det att eleven ska kunna utföra en litterär analys av bl.a. en genre, vilket också finns i det centrala innehållet. Varför vi kommer titta på dystopier just är inte bara för att det är en oerhört spännande genre, utan också för att den genren har sällan varit så aktuell som idag. 

 

Hur?

Vi kommer läsa en roman som kommer vara ledande i detta projekt. Under arbetets gång kommer vi också se en film och läsa andra texter. Slutprodukten kommer landa i en repetition av ett PM (en utredande, formell, text).v. 2

LOV

Intro - Vad är dystopier? Hämta böcker

v. 3

Tre berättelser om dystopi

Litteraturanalys repetition

v. 4

Film

Film + Filmanalys

v. 5

Föreläsning - Att känna igen en dystopi

 

v. 6

PM repetition

Bok deadline

v. 7

PM skriva

PM skriva

 

Grovskiss för schemat. Detta kan komma att ändras. 

Uppgifter

 • PM - dystopi

 • PM - dystopi

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Skönlitterära texter, författade av såväl kvinnor som män, inom genrerna prosa, lyrik och dramatik. Litteraturvetenskapligt inriktad analys av stilmedel och berättartekniska grepp. Litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg.
  Sve  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan göra en fördjupad, utförlig, träffsäker och nyanserad textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap ur flera perspektiv. I analysen använder eleven med säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom väl valda belägg från texterna.
  Sve  A
 • Eleven kan göra en fördjupad och utförlig textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap. I analysen använder eleven med viss säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom väl valda belägg från texterna.
  Sve  C
 • Eleven kan göra en fördjupad, textnära litterär analys av ett tema, en genre eller ett författarskap. I analysen använder eleven med viss säkerhet litteraturvetenskapliga begrepp och verktyg samt ger stöd för sin tolkning genom belägg från texterna.
  Sve  E
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: