Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7

SH: Åk 7 - Lag och rätt

Öllsjöskolan, Kristianstad · Senast uppdaterad: 10 augusti 2023

Du ska lära dig hur det svenska rättsväsendet fungerar och kunna resonera kring hur det påverkar och se samband mellan brott och straff samt kunna redogöra och resonera om de mänskliga rättigheterna.

Mål:

Efter avslutat arbetsområde så ska du:

Du ska;

·         Kunna resonera om varför vi har lagar 

·         Redogöra om Sveriges rikes lag 

·         Känna till olika typer av brott 

·         Känna till vilka olika typer av påföljder vi har i Sverige och kunna resonera om varför vi har olika 

·         Kunna redogöra för hur det går till i en rättssal och berätta om vilka domstolar vi har i Sverige 

·         Kunna beskriva hur det går till från brott till åtal 

·         Kunna resonera om varför man begår brott och sätta in det i ett samband 

-     Kunna redogöra och resonera om  de mänskliga rättigheterna.

- Du ska kunna använda och förklara begrepp som är vanliga i detta arbetsområde.

 

Bedömning:

Vi kommer att genomföra olika bedömningsformer genom skriftliga samt muntliga moment.

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

kunskaper om demokratiska värden och beslutsprocesser samt om mänskliga rättigheter,

förmåga att analysera samhällsfrågor ur olika perspektiv och kritiskt granska hur de framställs i olika källor.

Människors identiteter, ekonomiska resurser och möjligheter i samhället och hur dessa kan påverkas av bland annat socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och etnicitet. Begreppen makt, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet.

FN:s syfte, huvuduppgifter och verksamhet samt det nordiska samarbetets bakgrund och innehåll.

Kränkningar av de mänskliga rättigheterna i olika delar av världen och internationellt arbete för att främja mänskliga rättigheter.

Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Möjliga orsaker till och konsekvenser av olika typer av kriminalitet, till exempel korruption, våldsbrott, sexualbrott och hedersrelaterat våld och förtryck. Kriminalvårdens uppgifter.

Eleven visar grundläggande kunskaper om demokratiska värden och beslutsprocesser samt om mänskliga rättigheter. Eleven för enkla resonemang om olika frågor med koppling till demokratins möjligheter och utmaningar.

Eleven visar grundläggande kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. Eleven för enkla resonemang om hur individer och grupper kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Eleven visar goda kunskaper om demokratiska värden och beslutsprocesser samt om mänskliga rättigheter. Eleven för utvecklade resonemang om olika frågor med koppling till demokratins möjligheter och utmaningar.

Eleven visar goda kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. Eleven för utvecklade resonemang om hur individer och grupper kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Eleven visar mycket goda kunskaper om demokratiska värden och beslutsprocesser samt om mänskliga rättigheter. Eleven för välutvecklade resonemang om olika frågor med koppling till demokratins möjligheter och utmaningar.

Eleven visar mycket goda kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. Eleven för välutvecklade resonemang om hur individer och grupper kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Matriser i planeringen
Lag och rätt
Uppgifter
Prov - Lag och rätt

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback