Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

9

Litteraturhistoria

Gantofta skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 13 januari 2020

Nu smygstartar vi vårt arbete med svensk och internationell litteratur. Vi tar avstamp i ett av världens mest kända priser - Nobelpriset för att fortsätta med 2000-talets populära litteraturgenrer.

Under vårterminen ska vi arbeta med litteraturhistoria och då ta upp både svenska och internationella förfatatrskap. Vi kommer att läsa en del exempeltexter och utdrag från känd litteratur samt jämföra epokerna med varandra. Vi värmer upp med 1900-talets nobelpristagare i litteratur för att sedan ta oss an 2000-talets populära littertaurgenrer. Detta arbetsområde löper över hela terminen, och de mer självständiga arbetsuppgifterna görs under nationella prov-veckorna. Arbetsuppgifter kommer att fyllas på efterhand.

 

Muntlig presentation
Lektionsuppgift/provskrivning


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd i tal och skrift i skolans ämnen när det egna svenska språket inte räcker till.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra en presentation.

Skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter från olika tider och skilda delar av världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Några skönlitterärt betydelsefulla författare och deras verk samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Matriser i planeringen
Muntlig presentation (svenska)
Uppgifter
Muntlig presentation
Repetition av texttyper

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback