Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bildanalys årskurs 8

Skapad 2020-01-13 10:21 i Östergårdsskolan Halmstad
Bildanalys årskurs 8
Grundskola 8 Bild
Vi omges idag av bilder överallt. Vi tolkar dessa på olika sätt både medvetet och omedvetet. Det är viktigt att du är medveten om bilder olika påverkan då vi omges av reklam och media i olika former. Nu när vi ska jobba med bildanalys ska du gå in i en bild och bryta ner den i smådelar för att kunna tolka hela bilden.

Innehåll

Vi jobbar nu med konsthistoria och vi har gått igenom konsten genom historien ( i västvärlden).

 

Du ska välja ett konstverk som du ska jobba med under denna termin i form av bildanalys och parafras. 

Du ska skriva i ett word-dokument först lite fakta om vald konstnär och vald konstepok. Uppgiften ligger nedan på uppgifter.

Du ska sedan skriva en bildanalys om vald bild. Frågorna ligger nedan i uppgifter. 

Börja med att beskriva bilden och vad du ser, detta kallas Denotation, här ska du inte tolka eller förklara vad du tror.

Du ska beskriva vad bilden innehåller, färg, form, människor, bildutsnitt, perspektiv, kroppspositioner och ansiktsuttryck och blickar.

När du gjort den beskrivningen ska du börja tolka bilden och dess Konnotationer. Konnotationer är en kulturell associering, dvs du tolkar bilden utifrån vem du är och utifrån dina kunskaper och erfarenheter. 

 Uppgiften lämnas in här senast 9 mars (10 mars för tisdagsgruppen). 

Uppgifter

 • Bildanalys

 • Frågorna till analysen

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  7-9
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  7-9

Matriser

Bl
Bedömningsmatris Bild årskurs 7-9

Har bedömts under terminen
E
C
A
Ansvar
Hur aktiv är eleven under arbetets gång och hur självgående är eleven.Eleven ska även kunna berätta vad denna gör när läraren frågar.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Bildanalys
Eleven kan beskriva bilder och verks uttryck, vad den föreställer, dess budskap, existens.
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Begrepp
Eleven använder ord som tillhör bildens/konstens värld.
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: