Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Rörelse till musik år 1

Skapad 2020-01-13 11:05 i Sjöängsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 1 Idrott och hälsa
Inom arbetsområdet rörelse till musik kommer du få lära dig om takt och hur du rör dig till musik. Du kommer även få prova på att uttrycka dig själv och olika känslor genom rörelse. Vi kommer att arbeta enskilt, i par och i mindre grupper och röra oss till musik med och utan digitala verktyg.

Innehåll

Syfte:

Syftet med detta moment är att eleven får utveckla en allsidig rörelseförmåga och intresse för att vara fysiskt aktiva. Genom undervisningen ska eleverna även ges en möjlighet att utveckla sin samarbetsförmåga och respekt för varandra genom att dansa i olika gruppkonstellationer. 

 

Dina mål:

- Att röra dig allsidigt i takt till musik i olika sammanhang.

- Att följa enkla danssteg och kunna anpassa dessa till musikens takt.

- Att kunna uttrycka dig genom dans, till exempel känslor som sorg, glädje, ilska och iver. 

 

Lektionsinnehåll:

Under lektionerna kommer du få prova på att dansa olika danser, både kulturella och moderna. Du kommer att få prova på att dansa själv, i par, i grupper. Du kommer få prova på att röra dig i takt med olika typer av danser och försöka uttrycka på olika sätt. Du kommer även dansa i lekfulla sammanhang med hjälp av just dance, kullekar och spegeldanser. 

Under lektionerna kommer du att få kunskap kring vad takt är och vilka olika typer av danser som finns. Olika musikgenrer kommer användas för att uttrycka olika typer av känslor.

 

Vad kommer bedömas?

Du kommer bedömas i...

- Hur aktivt du deltar och försöker dig på de olika rörelserna

- Hur väl du kan anpassa rörelser till olika takt och musik

- Hur väl du kan samspela med kamrater i dansen och anpassar dig till den andre

- Hur du bidrar med egna idéer och förslag vid de egna danserna

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Grovmotoriska grundformer, till exempel springa, hoppa och klättra. Deras sammansatta former i redskapsövningar, lekar, danser och rörelser till musik, såväl inomhus som utomhus.
  Idh  1-3
 • Enkla lekar och danser och deras regler.
  Idh  1-3
 • Takt och rytm i lekar, danser och rörelser till musik.
  Idh  1-3
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar sammansatta motoriska grundformer i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten.
  Idh  E 6
 • I rörelser till musik och i danser anpassar eleven till viss del sina rörelser till takt och rytm.
  Idh  E 6

Matriser

Idh
Rörelse till musik

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Rörelse till musik
Du behöver utveckla din förmåga att i danser och rörelse till musik anpassa dina rörelser till takt och rytm. Detta gör du bäst genom att delta på lektionerna, lyssna noga på musiken, identifiera musikens takt och rytm och därefter med enkla rörelser försöka röra dig till musiken.
Du kan till viss del anpassa dina rörelser till musik och olika danser samt till takt och rytm. Fortsätt träna på att identifiera takt och rytm i låtar och försök att utveckla dina rörelser så att både armar och ben rör sig koordinerat och i takt med musiken.
Du kan relativt väl anpassa dina rörelser till musik och olika danser samt till takt och rytm. Fortsätt att utmana dig själv genom att välja svårare danssteg och försök att uttrycka dig i ditt dansande.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: