Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planering inför läsprojektet: Alla läser! Vi läser boken "Den jag var"

Skapad 2020-01-13 15:47 i Vallonskolan Östhammar
Grundskola 7 – 9 Svenska Svenska som andraspråk
Vem är huvudpersonen och varför är han så pessimistisk? Vem är Finn? Bor han verkligen ensam? Huvudpersonens möte med Finn förändrar allt. Vad är det som egentligen händer? Allt detta får du veta när du läser boken "Den jag var" av Meg Rosoff.

Innehåll

 

 

Läsprojekt: Alla läser!

Under fyra veckor kommer vi att arbeta med boken "Den jag var",  skriven av den prisbelönta författaren Meg Rosoff. Arbetet som vi gör med boken ingår som en del i ett större forskningsprojekt kring ungdomars läsning som Uppsala Universitet gör tillsammans med hela kommunen. Boken som vi läser, skall läsas av alla ungdomar i åk 7-9 och gymnasiet i hela Östhammar, det innebär att ca 1000 elever inom kommunen läser samma bok som sedan diskuteras i olika former av bokcirkelmodeller under läsningens gång. I forskningsprojektet ingår det att samtliga elever som deltar fyller i en enkät innan och efter läsningen.

 

Läsningen kommer inledningsvis att ske - mestadels genom högläsning av mig(Sarah) samt lässtopp och efterföljande diskussioner tillsammans med klassen. Ni kommer även att bli indelade i grupper för att diskutera delar ur boken samt få göra egna reflektioner i en enskild loggbok. När vi kommit en bit in i boken varvar vi högläsning med enskild läsning eller läsning i par. Mindre delar av boken kommer även att läsas som hemma som läsläxa. För den som vill lyssna - hemma eller i skolan, och har inloggning - finns boken även tillgänglig på Legimus

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: