Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planering C7 svenska: Fördomar

Skapad 2020-01-13 22:26 i Nya Elementar Stockholm Grundskolor
Ett arbete kring fördomar, rasism och utanförskap inom svenskämnet i åk 7.
Grundskola 7 Svenska
Vi inleder det nya året med ett tema där vi utmanar oss själva att tänka öppet och ur andra perspektiv kring fördomar, rasism och utanförskap.

Innehåll

Vad ska vi arbeta med?

Med start vecka 2 och fram till sportlovet kommer vi att jobba med fördomar, rasism och utanförskap. Syftet är att få en inblick i andra människors erfarenheter och öva på att se ur andra perspektiv än det vi är vana vid. Vi kommer både att diskutera andra platser än Sverige och andra tider än den vi lever i nu.

Hur ska vi arbeta?

Vi inleder med att fokusera på rasism och utanförskap när vi läser Timbuktus bok En droppe midnatt, lyssnar på hans musik, hans tal när han mottog 5i12-priset och hans Sommarprat 2014.

Vi fördjupar våra faktakunskaper om medborgarrättsrörelsen i USA och Malcolm X, som Timbuktu tar upp i sin bok. I samband med detta jobbar vi med bilder.

Nästa område vi kommer in på är krig, människor på flykt och rasism. Vi läser Om det var krig i Norden och tittar på en dokumentär om nazismen i Sverige under andra världskriget. Samtidigt läser vi en bok, Den osynlige, som också har kopplingar till vårt tema. Vi läser även artiklar om ungdomsbrottslighet.

Under dessa veckor kommer vi med hjälp av kompisrespons och belysande textexempel bearbeta texter från förra terminen, däribland skräcknovellen och det egna slutet du skrev på Den blomstertid nu kommer.

Vad ska du lära dig?

Vi övar som alltid på att läsa och förstå texter, t ex låttexter, skönlitteratur och faktatext. I det här arbetsområdet jobbar vi också med att tolka bilder, tema och budskap. Du kommer både få öva och även göra små tester.

Du kommer få göra en generationsintervju med en förälder och en mor-/farförälder, eller en person som är från samma generation som de. Vi bearbetar och diskuterar de svar du har fått, jämför likheter och skillnader och skriver slutligen en text.

När vi bearbetar höstens skräcknovell kommer du få öva på att ge kompisrespons samt att förbättra din text utifrån den repsons du får. 

Vi sammanfattar dokumentärer och artiklar vi läser och övar på att göra det på ett kortfattat men tydligt sätt.

Slutligen kommer du få förbereda och hålla ett tal om ett ämne som du brinner för.

 

Som alltid anpassar vi innehåll, form och metod efter behoven och förmågorna som finns inom gruppen. Eleverna är också delaktiga i planeringen och det kan därför bli ändringar. Se gärna vår svenskpadlet för C7 för mer aktuell information!

https://padlet.com/charlotte_hammarback/u54cxq6di386

 

Bedömningar kommer att finnas under "Matriser". Kom ihåg att dessa bara är ett axplock av allt eleven jobbat med och visat under vårterminen. 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: