Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6 - 9

Antiken - årskurs 7 2020

Fäladsgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 5 juni 2020

Under de närmaste veckorna ska vi arbeta med antiken. Ni kommer då att möta karaktärer som Akilles, Sköna Helena, Paris med flera som vi hittar i Iliaden. Du kommer också att få bekanta dig med Odysseus. Mycket som fortfarande är av stor betydelse för oss idag kommer från grekerna och däribland dramat och lyriken. Under den här perioden kommer vi att sätta oss in i dramats värld. Vi kommer också att lägga fokus på hur man läser faktatexter på bästa och effektivaste

Mål

Du ska när det här arbetet är slut känna till de två viktiga grekiska verkan, Iliaden och Odyssén. Du ska också känna till vilka två huvudtyper av drama som var typiskt för antiken. 

  Med hjälp av den studieteknik som vi ägnar oss åt ska du veta hur du ska göra för att lära dig ett avsnitt på effektivaste sätt. 

Arbetssätt och redovisningsform

Vi kommer att arbeta i helklass, grupper och individuellt, beroende på vad det är vi ska ta oss an. 

Visa din kunskap - Bedömning

Du ska kunna visa att du vet hur du ska göra när du läser ett nytt kapitel. Vi kommer den här gången att träna på en analog bok. Du kommer att få någon form av mindre läxförhör på detta. 

Du kommer att få göra en serie av Iliaden och Odyssén där du med hjälp av bilder och text visar att du har förstått de viktigaste dragen i verken. 

Du kommer att få göra en eller två scener ur ett grektiskt drama. 

 

Reflektion

Här kan du ställa några reflektionsfrågor till eleven som sedan svarar i dialogrutan. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Matriser i planeringen
Fg Läsamatris - Läsorienterad förståelse - bokklubb Percy Jackson
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback