Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

5

Projekt - LÄS! - Åk 5 Parläsning

Svaleboskolan 4-6 (nedlagd), Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 20 januari 2020

Projekt med läsning av skönlitterära böcker. Eleverna arbetar i par och väljer gemensamt en bok som de sedan läser tillsammans.

Syfte/n för arbetsområde eller ämnet

Syftet med arbetet är att utveckla läsförståelse, läsflyt och uthållighet i läsningen.

Undervisningens innehåll: Vad?

Se kopplat centralt innehåll nedan.

Undervisningens innehåll: Hur?

Vi kommer under en period på 4 veckor under vårterminen att arbeta med läsning och läsutveckling. Läsningen och språket ligger till grund för alla ämnen i skolan och även om alla är på olika steg i sin läsförmåga kan alla utvecklas från där de är.

 

Arbetet kommer mestadels att ske med hjälp av skönlitterära böcker. Ni kommer att läsa i skolan på längre lektioner än ni brukar läsa på. En viss del av läsningen är högläsning där ni läser för er läspartner. Då tränar ni på att få flyt och inlevelse i texten. En annan del är att ni gemensamt diskuterar bokens innehåll och hur ni tänker kring den med hjälp av läsförståelsefrågor. Era tankar och resonemang dokumenterar ni i ett häfte.

 

Böckerna ska vara utlästa ett visst datum och om tiden i skolan inte räcker behöver ni läsa hemma också.

Som avslutning kommer alla att skriva varsin recension/bokrapport som ska lämnas in där ni ska visa att ni kan sammanfatta innehållet i er bok, beskriva vissa delar noggrannare, tolka vad budskapet är i boken, göra text-kopplingar och beskriva vad ni tyckte om boken.

 

Dessa delar är en del av kunskapskravet i svenska. Se kunskapskravet på A-nivå nedan.

 

Centrala begrepp

text-kopplingar

 

kapitel, inledning

 

titel, författare

 

sammanfattning

 

omslagsbild

 

(huvud-)karaktärer

 

utspelar sig

 

huvudproblem

 

illustration

 

uppbyggd

 

genre

 

Kunskapskrav (för år 6)

Se kopplade kunskapskrav nedan.

Bedömning

Läsförståelsefrågor där eleverna får testa sina strategier.

Skriva en recension.

Utvärdering

Eleverna utvärderar arbetet och arbetssättet så att vi kan förändra det till nästa gång vi genomför projektet.


Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutveck­lade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett välutvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Matriser i planeringen
Läsförståelse
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback