Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 3

Tema skräp och återvinning

Centrala Förskolan Prästkragen, Rättvik · Senast uppdaterad: 17 januari 2020

Återvinning med skräpmonster.

Nuläge

På Gräshoppan ser vi, genom fönstret, när sopbilen kommer och tömmer förskolans soptunnor, två gånger i veckan. Det har skapat ett ökat intresse för sopbilen, hos barnen.

Syfte

Vi vill introducera återvinning i barngruppen på ett tydligt & lekfullt sätt. Vi vill att barnen ska förstå vikten av att värna om vår miljö.

Mål

Att  barnen får ett positivt förhållningssätt till natur och miljö. 

Barnen ska få möjlighet att utveckla kunskaper om hållbar utveckling med hjälp av de olika skräpmonstren, som vi använder oss av.

Genomförande -

Vi vill att barnen själva ska kunna återvinna det skräp som blir på avdelningen, därav ska våra sopkärl finnas lättillgängliga på avdelningen.

Vi kommer att använda ett material som kallas för Skräpmonster, ett material för tydliggörande av återvinning. Varje så kallat skräpmonster samlar på olika typer av skräp, "Pappis" samlar på papper, "Kompostina" på gammal mat etc.

 

Vi introducerar skräpmonstren under vår samling. Återvinningslådorna finns tillgängliga för barnen på avdelningen. Våra monster kommer att finnas på avdelningen, exempelvis på våra återvinningslådor, men även under samlingen då vi visar och låter barnen få "kasta" skräp som finns i vår vardag t.ex. olika förpackningar, i respektive låda. En del skräp kommer vi att försöka återanvända vid skapande aktiviteter.

Vi planerar också att besöka återvinningsstationen och att gå på "skräpplockarpromenad".

 


Läroplanskopplingar

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

skapa förutsättningar för barnen att förstå hur deras egna handlingar kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling, och

förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback