Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kappsäcken

Skapad 2020-01-18 09:25 i Särskolan/Mariedalsskolan Varberg
Grundsärskola 4 – 6 Motorik Verklighetsuppfattning Vardagsaktiviteter Kommunikation Estetisk verksamhet
Kappsäcken är en gemensam aktivitet av kravlös karaktär. Innehållet är varierande och huvudsyftet är att som grupp uppleva/göra något tillsammans.

Innehåll

Kappsäcken är klassens första planerade gemensamma aktivitet. Huvudsyftet med kappsäcken är just att som klass uppleva eller göra något tillsammans. I en klass där undervisningen främst sker individuellt och utifrån varje elevs specifika utvecklingsnivå och behov behövs en kravlös aktivitet som inkörsport till vidare arbete med gruppaktiviteter.

Kappsäckens innehåll är varierande. Ibland innehåller den rent sinnesstimulerande material och andra gånger kan där introduceras material till en uppgift som eleverna sedan kan fördjupa sig i individuellt vid andra lektionstillfällen där vi arbetar en-till-en. 

Kappsäcken kan presenteras inomhus eller utomhus. Grundtanken är att eleverna ska samlas kring kappsäcken men har en elev svårt att ta sig till kappsäcken, av olika anledningar, kan kappsäcken lika gärna bäras fram till eleven. 

Vår förhoppning är att kappsäcken i sig på sikt ska väcka elevernas nyfikenhet tillräckligt så att de automatiskt samlas kring den när den plockas fram. 

Även om huvudsyftet med gruppaktiviteten handlar om samspel, delad uppmärksamhet och kommunikation gör kappsäckens varierande innehåll att lektionen kan innefatta delar från alla ämnesområden.

Vi arbetar med kappsäcken minst en gång per vecka.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • samspela med andra,
  KOM
 • Centralt innehåll
 • Grundläggande kommunikativa mönster och strukturer, turtagning, att initiera, upprätthålla och avsluta samspel eller samtal.
  KOM  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan initiera och avsluta kommunikation och uttrycker egna behov och känslor i kända sammanhang och miljöer.
  KOM   9
 • Eleven tolkar andras avsikter och visar det genom att samspela i kommunikationen.
  KOM   9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: