Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Media sh/sv - åk 8

Gustav Adolfsskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 20 januari 2020

*Här beskriver du arbetsområdet *Byt ut bilden här till vänster

Arbetsområde:

Vi kommer att arbeta med media och källkritik.

Konkreta mål:

Under arbetsområdet är målet att du ska få lära dig om vad massmedia är, har för syfte, kort om olika "aktörer" inom massmedia samt vad nyhetsvärdering innebär. Vi kommer också att ägna oss er egen mediekonsumtion. Då kommer ni får möjlighet att granska och värdera era vanligaste förekommande medier.

Bedömning:

Du kommer att skriva göra en uppgift under lektionstid där du kommer att ha möjlighet att visa dina kunskaper om mediala strukturer, källkritisk förmåga och förmåga att värdera och ta ställning till olika medier.

Undervisning:

Vi kommer att ha genomgång, se filmer och diskutera.

 

Material:

NE - Samhällskunskap media

Min presentation: https://docs.google.com/presentation/d/1dXrA88cuwv1-jFdXiNOjYMmlGdwQZli_6YcrNj7XO0I/edit#slide=id.g767a514a37_0_6

 

Läroplanskopplingar

Mediernas roll som informationsspridare, opinionsbildare, underhållare och granskare av samhällets maktstrukturer.

Olika slags medier, deras uppbyggnad och innehåll, till exempel sociala medier, webbplatser eller dagstidningar.

Möjligheter och risker förknippade med internet och digital kommunikation samt hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Etiska och moraliska aspekter på språkbruk, yttrandefrihet och integritet i digitala och andra medier och i olika sammanhang.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Nyhetsvärdering och hur den kan påverka människors bilder av omvärlden. Hur individer och grupper framställs, till exempel utifrån kön och etnicitet, samt hur information i digitala medier kan styras av bakomliggande programmering.

Digitaliseringens betydelse för samhällsutveckling inom olika områden, till exempel påverkan på arbetsmarknad och infrastruktur samt förändrade attityder och värderingar.

Matriser i planeringen
Media sh - åk 8
Media sv åk 8
Uppgifter
Media

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback