Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Högläsning och sångsamling

Skapad 2020-01-20 13:51 i Husensjö förskola Helsingborg
Förskola
Vi har högläsning med barnen indelade i två grupper tisdag-torsdag och samling måndag-torsdag. På fredagar har vi sångsamling.

Innehåll

Då vi har observerat att barngruppen behöver förstärka språket och lära sig kommunicera med varandra så har vi högläsning i två grupper tisdagar, onsdagar och fredagar. Barnen är indelade i den röda och den blå gruppen vid läsningen. i den röda gruppen läser vi just nu " Stora boken om Mimmi" av Viveca Sundvall och i den blå gruppen läser vi just nu olika böcker om Alfons Åberg av Gunilla Bergström.Vi har även olika flanosagor, tex Lisa kan inte sova.  Efter att vi läst så har vi boksamtal och  pratar vi om vad vi läst tillsammans med barnen.

 

Vi har samling måndag-fredag där vi alltid startar med att sjunga vår namnsång där vi går igenom vilka barn som är på förskolan. Vi pratar om vilken dag, månad och år det är och barnen får vara med och bestämma innehållet i samlingen och vad vi ska prata om. På fredagar har vi sångsamling där vi sjunger tillsammans, barnen får bestämma vilka sånger vi sa sjunga.

 

Vi uppmuntrar barnen att kommunicera med varandra och att våga prata och sjunga i samlingen, genom att dela in dem i mindre grupper kommer fler till tals och vågar prata inför sina kompisar.

Kopplingar till läroplanen

  • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: