Skolbanken Logo
Skolbanken

Det hemliga ägget

Kastanjegården, Örebro · Senast uppdaterad: 22 januari 2020

Vi skapar en gemensam upplevelse genom det hemliga ägget och och vill väcka barnens nyfikenhet. Fokusområdet är språk och kommunikation.

Syfte: Som uppstart på femårsgruppen vill vi samla barnen kring något gemensamt. Vi vill att den gruppen ska få något eget som ingen annan har på förskolan, de ska få känna sig "stora". Vi anser också att vi behöver jobba främst med språk och kommunikation inför skolstarten för att förbereda barnen så väl vi kan.

Metod: Vi kommer att använda oss av ägget som en fokuspunkt och försöka göra det till någonting spännande och som får igång barnens tankar.

Gång 1: Ägget ligger på mattan när barnen kommer och sätter sig. Vad kan det vara? 

Det ligger ett brev bredvid som vi läser tillsammans och gör upp regler för ägget. 

Alla barn får skriva sitt namn på ett papper och skriva de bokstäver de kan.

Gång 2:  Prata om vad det kan vara i ägget. Rita vad de tror. Fråga frågor som när tror de att det kommer att kläckas. Ev titta på en film om ägg som kläcks. 

Dokumentation: Vi dokumenterar genom foton och små filmer. Vi sätter upp dokumentation på väggen i hallen uppe och lägger upp i Unikum på femårsgruppen.

Utvärdering: Vi utvärderar vid terminens slut, frågor till barnen, egna tankar om vi tycker att barnen fått med sig något. Barnen får också skriva sitt namn och bokstäver första och sista gången för att där se om utveckling har skett. 


Läroplanskopplingar

utveckla normer och förhållningssätt för arbetet och samvaron i barngruppen

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

fantasi och föreställningsförmåga,

analysera resultaten av uppföljningar och utvärderingar i syfte att utveckla förskolans kvalitet och därmed barnens möjligheter till omsorg samt förutsättningar för utveckling och lärande. 

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback