👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hållbara byggnader i bestämda miljöer

Skapad 2020-01-21 10:43 i Västervångskolan F-9 Trelleborg
Grundskola 7 – 9 Bild
Under det här arbetsmomentet kommer vi jobba med begrepp som grön arkitektur och hållbarhet. I momentet ingår att utföra illustrationer på egendesignade hållbara byggnader i bestämda miljöer.

Innehåll

Du ska under fyra veckor jobba med att utveckla hållbara byggnader i en bestämd biotop. Ni kommer vara indelade i grupper om ca fyra elever, som samarbetar i samma givna område. Områdena som lottas ut är: stranden, havet, skogen, djungeln, savannen, glaciären, bergen samt öken. 

Du skissar fram ditt eget boende/byggnad som ska fylla några hållbara funktioner som passar in i området. Länkar finns i PP:n som finns i Classroom. 

V. 4 Genomgång och igångsättning av uppgift samt eget sökande efter gångbara perspektiv

V.5 Genomgång och påbörja skissarbete, diskutera gärna i gruppen för fler idéer

V.6 Färdigställ dina illustrationer, förstärk bilden med färgpennor eller akvarell

V. 7 Presentation i form av vernissage i klassrummet

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.
  Bl  7-9
 • Presentationer av eget bildskapande.
  Bl  7-9
 • Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  7-9
 • Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  7-9

Matriser

Bl
Bedömningsmatris bild åk 7-9

Förmåga
Har ännu ej nått målen
--->
--->
--->
Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap
Har inget syfte med dina bilder och budskapet framgår inte för betraktaren.
Har ett syfte med dina bilder och dina bilder uttrycker erfarenheter, åsikter och upplevelser så att budskapet framgår till betraktaren.
Har ett klart syfte med dina bilder och dina bilder uttrycker erfarenheter, åsikter och upplevelser så att budskapet framgår till betraktaren.
Har ett klart och tydligt syfte med dina bilder och dina bilder uttrycker erfarenheter, åsikter och upplevelser så att budskapet tydligt framgår för betraktaren.
Variation och kreativa idéer
Gör inga variationer i färg, form och komposition utan använder sig av enkla och för mig kända tekniker och material
Gör försök till variation i färg, form och komposition eller material. Använder ofta andras idéer och utvecklar ibland dem vidare. Behöver hjälp och inspiration för att komma igång. Vågar inte prova egna idéer.
Varierar mitt sätt att använda färg, form och komposition eller material. Har egna idéer och finner ibland oväntade och kreativa lösningar. Tar egna initiativ och kommer med egna idéer men för att våga genomföra dem kan det behövas råd och stöd.
Varierar mitt sätt att använda färg, form och komposition och material på nya oväntade sätt. Har egna idéer och experimenterar med dem, är villig att ta risker och utmanar sig själv. Arbetar självständigt men frågar när något är oklart. Använder sina egna idéer och utmanar dem.
 • Bl
Undersöka och presentera olika ämnesområden.
Har svårt att arbeta undersökande utan vill ha/behöver klara och tydliga uppgifter. Vill helst inte presentera och visa sina bilder för andra.
Kan arbeta processinriktat men behöver stöd och hjälp från läraren. Presenterar och visar sina bilder med hjälp av läraren.
Arbetar processinriktat och väljer vägar i processen som med viss bearbetning leder framåt. Presenterar och visar sina bilder.
Arbetar systematiskt i processen och väljer vägar som då leder framåt. Presenterar och visar sina bilder och kommer med egna tankar och idéer till presentationen.
Fullföljning och instruktioner
Fullföljer sällan sina uppgifter och har svårt att följa givna instruktioner.
Fullföljer och avslutar sina uppgifter och kan följa en enkel given instruktion.
Fullföljer och avslutar sina uppgifter och kan följa givna instruktioner.
Fullföljer och avslutar sina uppgifter och följer och utvecklar den givna instruktionen.