Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

FRITIDSHEM ASP Lekgrupper

Skapad 2020-01-21 11:45 i Centralskolan Lerum
Grundskola F – 1
Under vårterminen kommer vi dela in eleverna i olika lekgrupper för att uppmuntra dem att leka i nya konstellationer och testa nya aktiviteter.

Innehåll

Tidsperiod

Ett tillfälle/vecka under vårterminen 2020, v. 4-14. 

 

Mål

Genom lekgrupperna önskar vi erbjuda eleverna möjligheten att testa nya aktiviteter och även lära känna fler kompisar på fritidsavdelningen. 

 

Arbetsformer

Eleverna kommer delas in i olika grupper om 4-5 elever. Grupperna är samma under hela perioden men aktiviteterna kommer skifta. Alla kommer få testa på tio olika aktiviteter som vi normalt brukar erbjuda eleverna, men kanske inte alla vågar testa. Aktiviteterna är: fotboll, lägenheten (rollek), ++/jovo, lego, sandlek/bygglek utomhus, spel, klätterställningen, sjöstjärnan (rollek), klossar/djur (bygglek) och. kojbygge. 

 

Ansvariga

 •  Pedagogerna på Asp

 

Dokumentation och uppföljning

Vi kommer följa upp under arbetets gång genom att intervjua grupperna om hur aktiviteten fungerar. Vad som är bra, dåligt, om alla känner sig delaktiga och om de har lärt sig något nytt. Vi kommer även att ha en utvärdering tillsammans med eleverna. 

 

Utvärdering

Vi kommer utvärdera aktiviteten v. 16. Underlag för utvärderingen är intervjusvar och utvärdering från eleverna samt pedagogernas observationer.   

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt,
  Gr lgr11
 • kommunicera med språkliga uttrycksformer i olika sammanhang och för skilda syften,
  Gr lgr11
 • Centralt innehåll
 • Samtala, lyssna, ställa frågor samt framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser.
  Gr lgr11  -
 • Normer och regler i elevernas vardag, till exempel i lekar och spel, och varför regler kan behövas.
  Gr lgr11  -
 • Demokratiska värderingar och principer, i sammanhang som är bekanta för eleverna. Hur gemensamma beslut kan fattas och hur konflikter kan hanteras på ett konstruktivt sätt.
  Gr lgr11  -
 • Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag.
  Gr lgr11  -
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: