Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

2 - 5

Matematik och teknik med Pappis

Västra Förskolan Paletten, Rättvik · Senast uppdaterad: 28 augusti 2023

Matematik i förskolan. Vi vill ge varje barn möjlighet att utveckla sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar, sin förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta, sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

Nuläge

Vi jobbar tematiskt med Sopsamlarmonstret Pappis som gillar matematik. Vi arbetar dagligen med matematik i vår verksamhet.

Mål ur Lpfö 18

Vi vill att barnen ska bekanta sig med matematiska begrepp både i förskolans vardagliga undervisning samt under planerade aktiviteter utifrån Förskolans läroplan Lpfö 18.

"Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin 

• förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

• förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

• förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp".

 

Genomförande

    • På Grön arbetar vi med matematiska begrepp i vår dagliga utbildning. Vi benämner, sätter ord på och belyser matematik i förskolans pedagogiska miljö. Antal, längd, vikt, kroppsuppfattning, att räkna, förstå siffror och symboler, att se mönster och samband.
    • Vi jobbar mycket med kopplingen mellan matematik och praktik. Att arbeta med händer och kropp för att uppleva matematik, t ex att pärla pärlplattor med mönster, att rita och räkna, att dela frukt och mat. 
      Rim och ramsor samt matematik i lekfulla former fyller vår samling. 
    • Genom skapande verksamhet lär sig barnen att blanda färger och använda sig av uppskattning och experimenterande, hur mycket mer, hur mycket mindre behöver jag... 
    • Bygg och konstruktion i stora rummet erbjuder möjligheter till att upptäcka samband, hållbarhet och att prova olika material för byggande. 
    • Ljusbordet används för att upptäcka och utforska geometriska former, färger och samband. 
    • På utflykter har vi matematiska uppdrag och vi uppmärksammar mönster, former och antal i naturen. 
    • Digitala verktyg används medvetet för att främja matematiskt lärande. 
    • Vi arbetar med årshjul för att uppmärksamma årets månad och årstid, kalender för att uppmärksamma dagens namn, siffra och månad, samt dagsschema för att skapa förståelse för dagens ordningsföljd, detta är tid och förändring i förskolan. 
    • Med litteratur (böcker/polyglutt) och högläsning uppmärksammar vi olika matematiska begrepp och skapar förutsättningar för att varje barn ska få utveckla sin matematiska förståelse. 
    • Med spel och pussel får barnen bekanta sig med ordningsföljd, tal, att räkna, sortera och känna igen olika symboler. 

Pappis gillar att samla på olika pappersförpackningar såsom skokartonger och gamla flingpaket. Pappis har också ett stort intresse för matematik och han gillar att skriva och räkna ut olika matematiska problem på pappersförpackningar han samlat in. 

Alan Bishop identifierade sex matematiska aktiviteter som kan sammanfatta matematik i förskolan: leka, förklara, designa, lokalisera, mäta och räkna (Skolverket, 2019, matematiska aktiviteter). 

  

 Vårt Sopsamlarmonster Pappis stora intresse är matematik och finns med oss för att jobba med olika aktiviteter kopplat till matematik!

 

 

Utvärdering & Reflektion

Vi utvärderar och reflekterar kontinuerligt efter avslutade aktiviteter tillsammans i arbetslaget

 

Dokumentation

Vi dokumenterar barnens lärande och utveckling med hjälp av ipad och anteckningar. Lärloggar i Unikum. 

Ansvar

Alla i arbetslaget


Läroplanskopplingar

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback