Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Konsumtion och ekonomi

Skapad 2020-01-22 07:55 i Central barn- och elevhälsan Falkenberg
Grundskola 6 – 9 Hem- och konsumentkunskap
Under våren skall vi fördjupa oss i samt lära oss mer om ungas privatekonomi, hushållets ekonomi och ställningstaganden vid val av varor och tjänster.

Innehåll

Med stöd av bland annat konsumentverkets publikation "Koll på pengarna" samt läroboken skall vi fördjupa oss i samt lära oss mer om ungas privatekonomi, hushållets ekonomi och ställningstaganden vid val av varor och tjänster. Reklamens och mediernas påverkan på individers och gruppers konsumtionsvanor. Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet etc. 

Du ges också möjlighet utifrån egna tankar och funderingar kring din ekonomi göra praktiska och teoretiska övningar kopplat till dessa.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Ungas privatekonomi, till exempel att handla över Internet, att låna pengar, att handla på kredit eller avbetalning och att teckna abonnemang.
  Hkk  7-9
 • Hushållets ekonomi och att beräkna kostnaden för boende, konsumtion, resor och krediter.
  Hkk  7-9
 • Konsumenters rättigheter och skyldigheter.
  Hkk  7-9
 • Reklamens och mediernas påverkan på individers och gruppers konsumtionsvanor.
  Hkk  7-9
 • Ställningstaganden vid val av varor och tjänster,till exempel vid inköp av kläder,livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
  Hkk  7-9
 • Jämförelser av produkter utifrån några olika aspekter, till exempel pris och kvalitet.
  Hkk  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: