Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språkhistoria

Skapad 2020-01-22 21:43 i Österledskolan Halmstad
Vi kommer att arbeta med språkhistoria.
Grundskola 7 – 9 Svenska
Varifrån kommer vårt språk? Hur utvecklas språk? Varför tar vi över ord från andra språk? Detta och mycket mer kommer du att få lära dig under tiden vi arbetar med språkhistoria. Plötsligt dyker det upp nya ord som t.ex. svajpa och svischa (stavningen swisha förekommer också) i språket. Det är bara ett tecken på att språk är levande och föränderliga. Skulle du bygga dig en tidsmaskin och åka tillbaka till vikingatiden så skulle det vara väldigt svårt att prata med dåtidens ”svenskar”. Du ska nu få fördjupa dig i hur svenska språket har förändrats under de senaste dryga tusen åren.

Innehåll

Mål

Vårt mål är att lära oss om språkets historia. Hur kom det svenska språket till? Vilka språk är släkt med varandra? Hur har utvecklingen av språket sett ut? 

Arbetssätt

Vi kommer att ha gemensamma genomgångar, diskussioner och arbeta utifrån läroboken Portal Svenska. Material finns på Google Classroom och vi kommer även att jobba med Studi.se.

Bedömning

Du kommer att bli bedömd utifrån att du är aktiv och deltar i diskussioner. Du kommer även att få visa dina kunskaper vid ett provtillfälle (skriftligt/ muntligt).

 

  Vi jobbar med detta i Sund under v. 2-6. 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Nya ord i språket, till exempel lånord.
  Sv  7-9
 • Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.
  Sv  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
  Sv  E 9
 • Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt fram­ trädande likheter och skillnader.
  Sv  C 9
 • Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
  Sv  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: