Skolbanken Logo
Skolbanken

Räkna skräpet!

Kulladals förskola, Kristianstad · Senast uppdaterad: 27 januari 2020

Vi går ut i vår närmiljö och gör en egen skräpmätning. Hur mycket hittar vi? Vad hittar vi?

Syfte och mål

Vi går ut med barngruppen i vår närmiljö för att undersöka om vi hittar skräp i vår natur runt förskolan.Vi samtalar kring frågor som "Hur mycket hittar vi?" och "Vad hittar vi?"  Kan vi sortera det på något sätt? Vi jämför vid olika tillfällen och samtalar kring skillnaderna.

Vårt syfte med aktiviteten är att öppna upp barnens ögon till nedskräpningen av vår natur samtidigt som vi undersöker vad är det vi hittar och samtalar kring mängden och de olika sorternas skräp vi finner i vår omgivning.

Aktiviteter

Räkna skräpet

Vi väljer en plats som vi vill undersöka. En vuxen ställer sig i mitten av platsen. Barnen får sedan en viss tid på sig, t.ex. 5 minuter, att samla in skräp och saker de hittar. 

Innan vi börjar är det bra att prata igenom vad barnen inte ska plocka upp, vad som kan vara farligt att ta i och så vidare. När tiden har gått ut samlar vi barnen och räknar tillsammans hur många saker man har hittat. Undersöker och prata om vad det är för saker och fundera på om vi kan gruppera dem på något sätt.

Vid senare tillfälle så gör vi om aktiviteten och gör en jämförelse. Finns det fler eller färre saker och är det andra saker vi hittar än  förra gången? Ser det olika ut under olika årstider? 


Läroplanskopplingar

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

uppmärksamma och problematisera etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

utmana barnens nyfikenhet och förståelse för språk och kommunikation samt för matematik, naturvetenskap och teknik,

skapa förutsättningar för barnen att förstå hur deras egna handlingar kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling, och

skapa förutsättningar för barnen att lära känna sin närmiljö och de samhällsfunktioner som har betydelse för det dagliga livet samt att ta del av det lokala kulturlivet.

förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback