Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Pedagogiskt årshjul Matematik 19/20

Gottsta förskola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 31 januari 2020

Vad är matematik i förskolan? Syfte: att på en roligt och lustfyllt sätt upptäcka och utforska matematik.

I planeringen ska Värdegrunden, Jämställdhet, Barns inflytande, Hållbar utveckling,  Lek och lustfyllt lärande, Miljö och material, Motorik och hälsa, Förskola/hem vara med.

 

Var är vi?

 Vi har ett bra material som utmanar barnen i deras matematiska tänkande så som sorteringsmaterial i olika former, pussel, spel, pärlor, lego och varierat byggmaterial. Barnen turas om att räkna barnen i samlingen, vi lär oss sånger, ramsor och sagor med siffror och antal, har olika matematik uppdrag både ute och inne, barnen turas om att vara matvärdar där man får hjälpa till att duka bordet och räkna tallrikar, glas och bestick, vi uppmärksammar veckodagar och månader med hjälp av månadsburkarna, vi pratar matematik när tillfällen ges i vardagen.

 

Vart ska vi? 

 Vi vill att barnen ska fortsätta ett vara intresserade av matematik och utmana dem i matematiskt tänkande. Barnen ska få öva på och lära sig mer om geometriska former,  känna igen och lära sig siffror, se likheter och skillnader, antal, måttenheter.

 

Hur gör vi? 

 Vi kommer att göra olika matematik uppdrag både inne och ute, tillföra nya sånger, ramsor och sagor med siffror och former, arbeta med siffror, mönster, former i våra skapande aktiviteter, införa matematik i rörelse aktiviteterna, använda oss av månadsburkarna, erbjuda sorteringsmaterial i olika former, bygga lego efter ritning, erbjuda spel med tärning, färger och mönster och göra enklare mellanmål.

 

Lärmiljöer/material?

Få in matematik som en naturlig del i vår miljö.

 

(Utvärdering: (skrivs i rutan för reflektion och analys ).Hur/när ska utvärderingen genomföras? Hur vet vi att vi bidrar till barnens lärande och förståelse?)

 

 

(Hur blev det? (Skrivs i rutan för reflektion och analys).  Utvärdering, reflektion och analys . Blev det som vi tänkte i ”Vart ska vi”?)


Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback