Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kost och hälsa - åk 7

Skapad 2020-01-26 13:56 i Förslövs skola F-9 Båstad
När vi talar om den fysiska hälsan är det framförallt tre områden som är centrala nämligen kost, motion och sömn. I det här temat skall vi jobba med delen som berör kosten.
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa
Människor börjar bli allt mer medvetna om hur födan påverkar hälsan. Maten ger oss energi. Den fungerar också som byggnadsmaterial för kroppen. Därför har dina matvanor stor betydelse för ditt humör och för hur du mår. Vad du äter påverkar också uppkomsten av sjukdomar senare i livet.

Innehåll

Syfte: 

 

 • Syfte planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,

 

Konkretisering av målen

 • Du förstår kostens betydelse för hälsan i allmänhet och för kostens betydelse i samband med fysisk aktivitet i synnerhet.

 

Undervisningen

 • Vi diskuterar vad vår mat egentligen består av och vad kosten har för betydelse för hur kroppen fungerar.
 • Vi tittar på film om vad som händer om man äter för mycket och för lite.
 • Vi jobbar med kostdagbok.

Bedömning

 • Vi bedömer din förmåga att reflektera kring kost, hälsa och fysisk aktivitet med utgång från din kostdagbok.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,
  Idh
 • Centralt innehåll
 • Olika definitioner av hälsa, samband mellan rörelse, kost och hälsa och sambandet mellan beroendeframkallande medel och ohälsa.
  Idh  7-9

Matriser

Idh
Kost och hälsa

Nivå 1
Ny nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Ny nivå 5
Kost och hälsa
Bedömningsunderlag saknas.
Du behöver träna mer.
Du kan ge enkla exempel på och föra en till viss del underbyggt resonemang om hur fysiska, psykiska och sociala aspekter av hälsan påverkas av kosten och andra faktorer
Du kan ge utvecklade exempel på och föra ett relativt underbyggt resonemang om hur fysiska, psykiska och sociala aspekter av hälsan påverkas av kosten och andra faktorer.
Du kan ge välutvecklade exempel på och föra ett väl underbyggt resonemang om hur fysiska, psykiska och sociala aspekter av hälsan påverkas av kosten och andra faktorer.
Kost- och aktivitetsdagbok
Bedömningsunderlag saknas.
Du behöver träna mer.
I din analys av din kostdagbok förklarar du kortfattat hur kosten påverkar din hälsa.
I din analys av din kostdagbok för du underbyggda resonemang om hur fysiska aktiviteter tillsammans med kost kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
I din analys av din kostdagbok för du väl underbyggda resonemang om hur fysiska aktiviteter tillsammans med kost kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: