Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pedagogisk planering för vilor

Skapad 2020-01-27 08:44 i Karlslunds förskola Örebro
Alla har rätt till en stund av avkoppling och återhämtning under dagen. Detta sker genom två olika vilor efter lunch. En madrassvila där barnen ligger på madrass och lyssnar på lugn musik. De som vill har med sig en "gosis". En pedagog är med på vilan. De barn som behöver sova somnar medan övriga smyger upp med pedagogen efter en stund. Alla barn som vill vila på madrass erbjuds det i mån av plats. På läsvilan sitter vi i soffan och på stolar och läser böcker som barnen varit med att låna från biblioteket. Även här får barnen ha med en "gosis" om de vill. Vi samtalar med varandra om innehållet i boken och det kan ofta leda vidare till andra funderingar och frågeställningar. Högläsning utvecklar språk, ordförråd, begreppsbildning ,inlevelseförmåga och empati bl.a. Ibland önskar barnen en avslappningsvila. Då ligger de på runda samlingsmattan med varsin kudde och lyssnar på avslappningsmusik eller en ljudsaga.
Förskola
Vila- en stund för avkoppling och återhämtning

Innehåll

Alla har rätt till en lugn stund av avkoppling och återhämtning under dagen. Vi har två olika vilor efter lunch. 

En madrassvila där en pedagog deltar. Barnen ligger på var sin madrass och lyssnar på lugn musik, de som vill får ha med sig en "gosis". De barn som behöver sova somnar, övriga smyger upp med pedagogen efter en stund. Alla barn som vill vila på madrass erbjuds det i mån av plats.

En pedagog har läsvila, då vi läser böcker som barnen varit med att låna från biblioteket. Barnen sitter i soffan och på stolar, även här får de som vill ha med en "gosis". Vi samtalar med varandra om innehållet i boken och det kan ofta leda vidare till andra funderingar och frågeställningar.

Högläsning utvecklar språk, ordförråd, begreppsbildning, inlevelseförmåga och empati bl.a.

Ibland önskar barnen en avslappningsvila. Då ligger de på runda samlingsmattan med varsin kudde och lyssnar på avslappningsmusik eller en ljudsaga.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: