Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7 - 9

Matematik Samband och förändring åk 8

Gustav Adolfsskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 27 januari 2020

Att kunna förstå och använda modeller för samband och förändring är viktigt för att ta del av och förstå till exempel ekonomi och naturvetenskap, men också för att kunna delta i samhällsdebatten och vardagliga diskussioner. Du har nytta av dessa kunskaper för att fatta beslut när du tecknar mobilabonnemang eller tar ett lån på banken. Kunskap om vad som påverkar en situation eller vad som driver en förändring är avgörande för att vi som konsumenter ska kunna göra kloka val. I det här kapitlet kommer du att arbeta med matematiska samband, beräkna, beskriva och tolka förändringar.

Elevdel

Mål

Målet med arbetsområdet är att öka dina kunskaper kring procent för att uttrycka förändring och förändringsfaktor samt beräkningar med procent i vardagliga situationer och i situationer inom olika ämnesområden. Funktioner och räta linjens ekvation. Hur funktioner kan användas för att undersöka förändring, förändringstakt och andra samband.

Dessutom kommer du öva på Problemlösning, Matematiska metoder, att Kommunicera dina lösningar skriftligt och muntligt samt att föra och följa matematiska Resonemang.

Begrepp du kommer möta i detta område:

andelen

delen

det hela

procent

promille

förändringsfaktor

ränta

procentenhet

koordinatsystem

x-axel

y-axel

x-koordinat

y-koordinat

origo

punktdiagram

graf

jämförpris

proportionalitet

linjära samband

 

Bedömning

Följande kommer att bedömas:

-problemuppgifter under arbetets gång

-lösningar och samtal kring uppgifter som du löser i grupp

-skriftligt prov

 

Undervisning

 Lektionerna startar med ett startblock där du får chansen att på egen hand lösa en uppgift eller ett problem. Efter att du har funderat på egen hand får du diskutera dina tankar och visa din lösning för en kompis. Därefter lyfter vi uppgiften i helklass och lyssnar på hur fler tänker.

Du kommer arbeta mycket tillsammans med en eller flera kamrater. För att öva dig på att presentera och kommunicera dina lösningar och för att öva på att följa andra elevers förklaringar och resonemang.

De områden vi jobbar med finns i olika nivåer där du tillsammans med din lärare väljer den nivå som är en lagom utmaning för dig.

Under arbetet kommer du fortsätta arbeta med formelblad liknande det som du får ha med dig på det nationella provet i matematik i åk 9. Formelbladet får du ha med dig till det skriftliga provet.

Under arbetet kommer du få tips på filmer för att repetera och förbereda dig inför lektion.


Läroplanskopplingar

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

föra och följa matematiska resonemang, och

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Procent för att uttrycka förändring och förändringsfaktor samt beräkningar med procent i vardagliga situationer och i situationer inom olika ämnesområden.

Funktioner och räta linjens ekvation. Hur funktioner kan användas för att, såväl med som utan digitala verktyg, undersöka förändring, förändringstakt och samband.

Strategier för problemlösning i vardagliga situationer och inom olika ämnesområden samt värdering av valda strategier och metoder.

Matematisk formulering av frågeställningar utifrån vardagliga situationer och olika ämnesområden.

Enkla matematiska modeller och hur de kan användas i olika situationer.

Matriser i planeringen
Ga Matematik kunskapskrav åk 9 lgr 11
Uppgifter
Ma-Prov kapitel 4, fredag v12
Kapitel 4 Samband och förändring filmer för repetition och förberedelse
Prov kapitel 4 Samband och förändring
Kapitel 4 Matematik Bråk och procent. Planering, läxa, filmer
Prov kapitel 4 Samband och förändring
Kap 4, Planering, Samband och förändring

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback