Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Dari bet och texter

Skapad 2020-01-27 14:13 i Enheten för flerspråkighet grundskola Uppsala
Grundskola 1 – 2 Modersmål
under vår terminen arbetar vi att befästa det dari alfabetet för de yngre barnen och lära oss bokstäver, lyssna på böcker, skriva och läsa enkla ord och texter. För barnen som redan kan alfabetet jobbar vi med meningar och enkla texter. Berättande texter och sakprosatexter Berättande texter och poetiska texter för barn i form av bilderböcker, kapitelböcker, lyrik, sagor och myter från olika tider och områden där modersmålet talas.

Innehåll

 

Dari/ 

 

 

Dari (fârsi dari) är en språkform så nära besläktad med standardpersiskan att den betraktas som en persisk dialekt i Afghanistan. Det talas över 30 språk i Afghanistan. De två största är dari och pashto som också är Afghanistans två officiella språk. Dari och pashto är indoeuropeiska språk och därmed besläktade med de flesta språk som talas i Europa. Dari är särskilt nära besläktat med farsi, som talas i Iran. Dari och pashto skrivs med arabiska bokstäver. Dessutom finns det ett antal språk som är nationella.

 

Man läser och skriver dari/ persiska från höger till vänster Skillnaden mellan farsi och dari är jämförbara med rikssvenska och finlandssvenska.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: