Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Barnen tar med Alfons hem.

Skapad 2020-01-28 15:25 i Förskolan Furustugan Östhammar
Förskola
Barnen tar med Alfons hem, på förskolan berättar de om Alfons besök samt arbetar vi med barnens favoritbok.

Innehåll

 

Varför?

 

 

 

  • Att barnen utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga,

  • Att barnen utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,

  •  Att barnen utvecklar ett nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,

  • Att ge föräldrarna möjligheter till delaktighet i verksamheten och att utöva inflytande över hur målen konkretiseras i den pedagogiska planeringen.

 

                                                                       (Lpfö 2018).

 

 

 

Målet: Att alla barn får ta hem Alfons samt att de får berätta på samlingen vad de har gjort tillsammans och berätta om sitt hus och var de bor.

 

 

 

Genomförande: Alfons får följa med hem antingen torsdag till måndag eller fredag till måndag. Förutom Alfonsdockan får de med sig en ryggsäck med en dagbok, där föräldrarna kan skriva vad de har gjort, samt en instruktion för hur det ska gå till. Barnen får även en uppgift att ta med sin favoritbok till förskolan . När barnet tagit med sig Alfons tillbaka till förskolan får de berätta vad de har gjort hemma med Alfons och eventuellt visa några bilder De får 'även berätta om sin favoritbok, vi läser den på samlingen och barnet får svara på några frågor. Alla barn får sedan rita något från veckans favoritbok. 

 

 

 

Resultat:

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: