Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla årskurser

Idrott

Östermalmsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 31 januari 2020

Lagsammanarbete och lyssna på instruktioner.

Eleverna i förskoleklass ska lära sig att lyssna på direktiv och samarbeta i olika lekar.

Draget

Två lag på var sin sida om en mittgräns. Tävlingen går ut på att dra över folk från andra laget till sin sida. Man får inte gå in på den andra planhalvan utan att vara länkad tillbaka till sin egen via sina lagkamrater. När någon är dragen över eller lossdargen från sitt eget lags länkar är man med på andra laget. Till slut har ena laget som är flest vunnit.

Kungen

Tillbehör: Mjuk boll, planmarkering Plan markeras upp med tex bänkar. Två stora planhalvor och bakom varje planhalva en liten remsa planyta. Ett lag på var planhalva och varje lag har en person i remsan bakom det andra laget. Man ska träffa folk i det andra laget med bollen. Man får skydda sig med huvudet, eller om man tar bollen utan att tappa den. Har den nuddat mark kan man också ta den. När någon blir träffad ska han gå bort till planremsan bakom det andra laget. De som står där kan också kasta på motståndarlaget. Träffar man någon då, får man komma tillbaka till stora planen. När alla i ett lag är träffade får den som först var i lilla planremsan komma in på plan, men om han blir träffad har laget förlorat.

Svanskull

Alla deltagare får en "svans" (band som hänger bak i byxlinningen) som är synlig och möjlig att rycka loss. En eller flera har ingen svans och de ska försöka jaga ifatt de med svans, rycka loss en svans som de då får sätta fast som sin egen svans. Ett alternativ är att alla har svans, alla försöker samla på sig så många svansar som möjligt av sina motståndare. Då man förlorar sin svans åker man ut ur leken. Den som har flest svansar då idrottsläraren bryter har vunnit.

 


Läroplanskopplingar

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

ta hänsyn till varje enskild individs behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande,

stärka elevernas vilja att lära och elevens tillit till den egna förmågan,

har kunskap om demokratins principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback