Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 5

Grundplanering Mossen år 2020

Bergatrollet, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 2 januari 2023

Avdelningen Mossen har barn i ålder 3 - 5 år. Den pedagogiska miljön ska ligga till grund för barnets individuella lärande. Vi erbjuder olika aktiviteter både inom och utomhus. Vi har möjlighet att erbjuda naturupplevelser och spännande lek i närmiljön året om. Vi arbetar aktivt med lärvännerna och lärmiljöerna som är i ständig förändring utifrån barnens intressen och behov. Vi skapar material som ska utmana och stimulera barnens lärande. Pedagogerna finns alltid med för att utmana barnen. Barnen har även tillgång till digitala verktyg som t.ex. lärplatta och projektor. Vi koncentrerar oss i första hand på att få barnen att känna trygghet, vilket sedan blir grunden för fortsatt lek och lärande. Det är viktigt för oss pedagoger att barnen känner sig betydelsefulla och trygga när de är hos oss på förskolan. Vi arbetar efter tanken att varje stund på dagen är en lärostund. Allt som händer under dagen är viktigt och vi pedagoger finns med som stöd.

Normer och värden

Grundverksamhet 

På Mossen arbetar vi efter tanken att varje barn är unikt och kompetent, vilket i praktiken innebär att vi alltid utgår ifrån att barnet kan. Vi vill att barnen på vår förskola ska ha roligt, känna sig trygga, vara delaktiga och självständiga. Barnen är med i de vardagliga sysslorna så långt det är möjligt och vi vill att de ska känna tillhörighet för att kunna ta ansvar för sig själva och sina handlingar. Vi arbetar för att utmana barnets nyfikenhet, kunskap samt lyfta olikheter och likheter. Vi vill att alla barn ska få känna att de lyckas!

Vi pedagoger behöver bli medvetna om varför vi gör som vi gör. Det är viktigt att hålla samtalet kring våra värderingar och vårt förhållningssätt levande. Vi arbetar på att utveckla metoder för att bli bättre på att utvärdera vårt förhållningssätt.

På Mossen strävar vi efter att vara goda förebilder, är tydliga och sätter klara gränser. Vi visar värme, empati och engagemang. Vi utmanar och uppmuntrar barnen till att leka och lära. Det är i leken som barn tränar förmågan att vara en kamrat och att ha kamrater. I leken lär man sig också att vara rädd om material och miljön. Vid konflikter får barnen stöd och vägledning att lösa dessa. Det kan vara hjälp med att sätta ord på känslor, och/eller att reda ut vad som hänt. Barnen uppmuntras att bry sig om varandra, att hjälpa varandra och att glädjas åt varandras lycka/ framsteg.

Rutiner

Vi anpassar våra arbetstider efter föräldrarnas behov av barnomsorg, men ungefär så här kan en vanlig dag på förskolan se ut:

6.30 Förskolan öppnar på avdelningen Stubben

7.30 Frukost

8.00Ute/inne aktivitet

10.00 Fruktstund

10.30 Toalettbesök

10.45 Samling

11.00 Lunch

12.00 - 13.45 Vilostund 

13.45 Toalettbesök

14.00 Mellanmål

14.30 Bokläsning/fri lek inne eller ute

15.45 Toalettbesök

16.00 Fruktstund

17.30 Förskolan stänger

 

Regler

Vårt förhållningssätt är att vara tydliga och hjälpas åt att följa gemensamma regler som även barnen har bestämt vilket innebär att

  • jag bemöter andra så som jag vill bli bemött,
  • jag bidrar till lugn och ro för mig själv och andra,
  • jag lyssnar när någon har något att säga,
  • jag pratar i normal samtalston,
  • jag använder ett vårdat språk,
  • jag plockar upp efter mig när jag lekt färdigt,
  • jag leker lugna lekar inomhus och livliga lekar utomhus,
  • jag är rädd om mitt material

Detta ger barnen möjlighet att träna normer och värden och att ta hänsyn till andra samt leva sig in i andra människors situation. Genom våra utflykter i närområdet har barnen getts möjlighet att lära respekt för allt levande samt respekt för sin närmiljö.

På Mossen strävar vi efter lugna och trevliga måltidsstunder då vi kan samtala med varandra. Vi personalen säger ofta tack och varsågod, för att ge barnen en positiv förebild vid måltiden. Barnen har bestämda platser vid lunchen men får välja själva vid frukost/mellanmålet. Maten serveras vid bordet, de väntar in varandra och säger - varsågod med en ramsa. Vi uppmuntrar barnen att smaka på allt men har inga krav. Barnen har rätt att själva säga ifrån om de är mätta eller inte tycker om.

Med barnen går vi ut i hallen eller toalettbesök i små grupper för att få gott om plats och lite lugn. Barnen uppmuntras till att själva klä på sig i den mån de kan. Vi lägger t.ex. fram de minsta barnens kläder på golvet så att de tränar klä på sig, vi samtalar om väder och får barnen uppmärksammade på vad de kan tänkas behöva ta på sig. Vi uppmuntrar barnen att hjälpa varandra.

Barnen uppmuntras också till att själva tvätta händerna och spola efter toalettbesök. En vuxen alltid finns tillhands för att instruera och hjälpa till. Vi respekterar barn integritet, och berättar vad vi gör och förklarar varför. Vi lär barnen att respektera varandra, inga doktorlekar, eller närgångna intresserade på toaletten. Min kropp är min kropp, och den har bara jag tillgång till. Enligt förskolebrevet "3 ska bli 0". 

Barns inflytande

På Mossen vill vi ha en stämning där alla barn ska känna sig lika mycket värda och våga säga vad de tycker och tänker. Vi respekterar barnens olika intressen och förslag och hjälper dem att göra det som barnet önskar så långt som möjligt. När vi planerar ute- och innemiljö och verksamhetens innehåll har vi alltid barnens bästa i tankarna. För att barnen ska kunna vara delaktiga i den dagliga samvaron så krävs det att vi pedagoger lyssnar på det enskilda barnet. Då får vi möjlighet att ta del av barnets tankar, behov och egna idéer t.ex. när det gäller lek och temaarbeten. Genom samtal med föräldrarna får vi veta vad barnen tycker om och föräldrarna känner att de blir delaktiga.

 

Utveckling och lärande

Vårt förhållningssätt till barns lärande är att vi bekräftar deras nyfikenhet, frågor och engagemang. För att förstå barnens lärprocesser är det viktigt att vi är lyhörda för det barnen kommunicerar både verbalt och kroppsligt. Vårt förhållningssätt utmanar barnen i deras olika teorier för att lärandet ska leda vidare. Vi vill inspirera alla barn i sitt utforskande så att deras nyfikenhet och tankar hålls vid liv.

Vi har ett tematiskt arbetssätt där läroplanens olika strävans mål, som till exempel språk, matematik och naturvetenskap, vävs in på ett naturligt och lustfyllt sätt.

Vi lägger stor vikt vid barnens lek i vår verksamhet. Lek erbjuds både inne och ute och kan ha barnets egna intressen och fantasier som utgångspunkt, eller organiserade grupplekar. Vi betraktar leken både som ett mål och som ett medel i arbetet med att utveckla social kompetens. Då lär sig barnen att uttrycka känslor, kompromissa samt känna sympati och empati.

Språket genomsyrar vår dagliga verksamhet från allt till det dagliga samtalet, till högläsning och lekar med språkfokus.

Barnen får utveckla sin skapande förmåga genom att prova på att använda olika material, både från vad naturen har att erbjuda, återvunnet material och även olika typer av inköpt material. De ges möjlighet att klippa, klistra, måla, rita.

Sång, musik, drama och rörelse är andra aktiviteter som erbjuds barnen.

 

Inre och yttre miljön

Inre Miljön

På avdelningen anpassar vi de rum vi har och lekmaterialet efter barnens åldrar, intressen och behov. Barnen ska själva kunna välja vad de vill göra men också ges utmaningar och stimulans till lärande genom leken. Våra olika lekrum innehåller olika material och kan anpassas om utefter barnens önskemål. Vi har material tillgängligt för att barnen själva ska kunna nå och plocka fram det som barnen känner sig intresserade av. Materialet är sorterat för att lättare ge barnen en överblick om vad som finns och för att se mer inbjudande ut. Vi uppmuntrar barnen att försöka själva och att prova på nya saker.

Yttre Miljön

Bergatrollets gård inbjuder till många olika lekar. Det finns möjlighet att klättra, springa, balansera, gräva, bygga, mm. Vi arbetar med att utveckla utemiljön ytterligare under året för att få till ännu fler spännande utmaningar och lär möjligheter. Vi lär barnen olika regellekar utan annat material, så som "Under hökens vida vingar", "banankull" m.m.

Förskola och hem

Föräldramedverkan

Vår relation till våra föräldrar bygger på förtroende, öppenhet och tydlighet.

Vi är medvetna om att det är vårt ansvar att göra föräldrar delaktiga i vår verksamhet. Den dagliga kontakten är viktig och vi ser till att det finns tid för föräldrarna vid lämning och hämtning så att vi kan utbyta information med varandra.

Vi har föräldramöte en gång/termin, utvecklingssamtal en gång/år och om önskemål finns från föräldrar eller personal har vi samtal flera gånger.

Firande av högtider både svenska och från andra kulturer, beroende på barnens och föräldrarnas  ursprung. 

 

Uppföljning, utvärdering och utveckling

På vår avdelning pågår utvecklingsarbete för att hitta former för att barnen själva ska finna egna vägar till lärande. Vår strävan är att utnyttja förskolans resurser i form av pedagoger, lokaler och barnens nyfikenhet. Tanken är att synliggöra barnens lärande genom den pedagogiska dokumentationen, där både barn och vuxna är delaktiga.

Vi dokumenterar barnens processer och lärande på olika sätt. Vi åskådliggör detta med bilder, foton, barnteckningar och anteckningar. Vi använder oss av diverse digitala hjälpmedel.

För att utvärdera barnens utveckling och lärande dokumenterar vi kontinuerligt det pedagogiska arbetet, samtalar och observerar barnen för att bli uppmärksam på det egna förhållningssättet.

 


Läroplanskopplingar

barnen får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

utmana barnens nyfikenhet och förståelse för språk och kommunikation samt för matematik, naturvetenskap och teknik,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback