Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

En sekund i taget

Palmbladsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 14 februari 2020

Boken "En sekund i taget" är skriven av Sofia Nordin. Här får vi följa med en 13-årig person i en katastrofmiljö - var beredda på en sidvändare!

Under några veckor framöver kommer vi att jobba med boken En sekund i taget. Vi kommer att göra diverse saker, bl.a. jobba med läsförståelsefrågor, diskussioner samt skrivuppgifter.

Majoriteten av läsningen kommer att ske på lektionstid, men ni kommer troligen även vara tvungna att läsa en del på egen tid. Missar du någon lektion av någon anledning har du som läxa att läsa hemma. 

Under läsningen kommer du att arbeta självständigt med uppgifter till olika delar i boken. Dessa gör du på egen hand, i skolan eller hemma, det är viktigt att du gör frågorna i direkt anslutning till det du har läst. Dessa ska lämnas in via Unikum, senast den måndag som står i tabellen.

Här följer ett schema på hur du kan lägga upp din läsning, läser du snabbare än detta gör du också frågorna till sidorna innan du går vidare. Du kan lämna in dina svar så fort du är klar.

Schemat här nedanför är alltså deadline för inlämning av frågeställningarna.

 

Måndag v 10

sid 1-42

Måndag v 11

sid 42-82

Måndag v 12

sid 83-118

Måndag v 13

sid 119-153

Måndag v 14

sid 154-194

frågorna hör till s 171-180

 

Nedan finner ni också slutuppgiften som ni ska göra efter läsningens slut samt de kunskapskrav ni kommer bedömas på efter avslutat moment. Slutuppgiften arbetar vi med i skolan under vecka 14. Fredag den 3 april är alltså slutdatum för "En sekund i taget".


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Matriser i planeringen
En sekund i taget - Kunskapskrav svenska åk 7-9
Uppgifter
Slutuppgift En sekund i taget
Sid 1-42
Sid 42-82
Sid 83-118
Sid 171-slut

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback