Skolbanken Logo
Skolbanken

BABBA

Solsidans förskola, Ludvika · Senast uppdaterad: 3 februari 2020

BABBA är den babblare som står för SPRÅK. BABBA gillar att läsa sagor och diskutera saker. Babba är modig och tar gärna täten och gillar att arrangera aktiviteter där alla kan vara med.

Språk, ord, begrepp, fraser, meningar, rim o ramsor är några av de viktiga aspekter som vi använder oss av i förskolan för barnens språkutveckling. Vi samtalar med barnen och benämner allt runt omkring dem. Vi har samlingar där språket alltid står i fokus med sånger, ramsor, samtal och högläsning m.m. Vi samtalar med barnen vid varje måltid, när vi klär på och av oss, blöjbyten eller toalettbesök o.sv. Ser vi något nytt och spännande ute så måste vi ta reda på mer om det vi sett och på så vis utvecklar barnen språket vidare. 

Vissa av barnen har börjat skriva sitt namn och vi tittar på bokstäver tillsammans. "Vilken bokstav börjar du på?" "Vilka barn och pedagoger börjar på samma bokstav?" Det finns ord och bokstäver överallt! 

 

 

Vi vill att barnen ska utveckla ett stort ordförråd och komma vidare i sin språkutveckling. Att få lära sig nya begrepp och fraser och känna på lite olika ord, lättare och svårare. Vi vill även att barnen ska känna sig trygga och våga använda sitt språk för att göra sig förstådda. Våga prata och berätta vad man vill eller känner. 

 

Vi använder oss av böcker, sånger, ramsor och samtalar med barnen kring allt. Vi benämner allt barnen har omkring sig och sätter ord på det vi upplever och ser. Vi använder oss av bilder för att enklare kunna sätta ord på saker och ting. Vi använder oss även lite utav tecken som stöd som ett extra hjälpmedel i språkutvecklingen. Vi leker med ord och språket för att vidareutveckla det. Barnen leker även mycket fri lek där språket utvecklas när barnen samtalar med varandra i leken. 

 

Hjälpfrågor:
Hur blev det gentemot fokusområden/lokala mål/styrkort och den genomförda undervisningen?

 

                                                                                         


Läroplanskopplingar

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

utmanas och stimuleras i sin utveckling av språk­ och kommunikation samt matematik, naturvetenskap och teknik, och,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback