Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Svenska - satslära

Skapad 2020-02-03 21:19 i Djupedalskolan Härryda
Grundskola 7 – 9 Svenska
Grammatik är regler för hur språket är uppbyggt och hur det fungerar. Du lär dig grammatik för att du sak få en bättre förståelse för hur språk är uppbyggda. När du förstår hur grammatik fungerar kommer du att kunna skriva och läsa bättre. Vi jobbar med satser och satsdelar från vecka 2 - 6. Arbetsområdet avslutas med ett prov där du framför allt ska visa din förmåga att använda grammatik för att identifiera vanliga skrivfel.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  7-9
 • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Svenska - satslära

E
C
A
Förmåga att använda grammatik
Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: