👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vårt viktiga vatten

Skapad 2020-02-10 16:58 i 133681 Förskolan Vågdalen Stockholm Södermalm
Förskola
Ett tema om varför vattnet är så viktigt för alla levande varelser och växter på vår jord

Innehåll

Vad har vi gjort så här långt – och varför? Vi har utforskat närmiljön och pratat om vatten vi sett och vad som finns i närheten och på vattnet. Djur som finns i vatten eller i närheten av vattnet. Båtar som vi har sett, vad har de för uppgift och betydelse. 

Vi har gjort naturvetenskapliga experiment i form av flyta/sjunka, olika former av vatten, fryst-flytande, tillbaka från den ena formen till den andra. 

Målat med olika former av vatten, både fryst och flytande. 

Sjungit och gjort ramsor som handlar om vatten. 

Vi ville visa och ge barnen upplevelser av att vatten kan i olika konsistenser,fast flytande, gasform har vi bara nämnt men inte gjort något experiment. 

Några av barnen har också gjort experiment med genomskinlighet, titta genom is bl.a 

  

Vad ser vi för lärande och utveckling hos barnen? Hur vet vi det? Vi har noterat och upplevt hur barnen har förstått vad som händer när vi fryser vatten och när vi smälter isen. Vad resultatet kommer att bli ,begreppen kallt –varmt, vi noterade även i experimenten flyta/sjunka att barnen anade (hade kunskap) om vilka föremål som kunde flyta eller sjunka, begreppen flyta/sjunka, på/under, nere/uppe 

  

Vad tänker barnen? Vårdnadshavarna? Pedagogerna? Hur vet vi det? Barnen har visat stort intresse och nyfikenhet på det vi har gjort och pratade och visade med kroppsspråk och gester att de förstod. 

Vi har via dokumentation på väggarna fått föräldrarna att se vad vi har gjort och även att en del barn har pratat hemma om vad vi har gjort. 

  

Hur vill vi gå vidare – och varför? Vi vill fortsätta jobba med naturvetenskap och biologi, använda frågeställningen: "vårt viktiga vatten" som vi har haft , varför är vattnet så viktigt för allt levandes på jorden? Vattnets kretslopp 

  

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö 18
  • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
    Lpfö 18