Skolbanken Logo
Skolbanken

Rörelse med böcker som inspiration

Tunaparkens förskola, Uppsala kommunala förskolor · Senast uppdaterad: 13 februari 2020

Att röra på sig och använda kroppen främjar både den motoriska utvecklingen och inlärning i stort. Barnen tycker också att det är fantastiskt kul så vi låter oss inspireras av böcker för att hitta nya aktiviteter där vi får röra oss och ha roligt tillsammans.

Läsåret 19/20 har förskolan fokus på litteratur och lek. Under hösten läser vi böcker som inspirerar oss på olika sätt. Vi upptäcker olika sagoväsen och inspireras till att leva ut sagor i den fria leken samt via teater mm. Barnen leker Bockarna Bruse, troll, doktor, polis, mamma-pappa-barn, restaurang, åker buss och visar även intresse för hinderbanor och olika lekar där man får dansa och röra sig mycket. 

Med utgångspunkt i barnens intresse för rörelse så börjar vi under våren med Röris (barngympa med koreografi) tillsammans i mindre grupper. Detta blir ett återkommande inslag i vardagsrutinerna. Syftet är att låta barnen öva sin grovmotorik  och koordinationsförmåga samtidigt som de håller takten och följer rörelser som visas antingen av en vuxen eller via projektorn. Eftersom barnen också uppskattar Just Dance låter vi dem också dansa och följa rörelser på det sättet.

Parallellt med Röris läser vi böcker som inspirerar och lär oss om kroppen. Syftet är att hitta nya lekar eller sätt att skapa hinderbanor och samtidigt få lära oss lite om hur kroppen fungerar. Vi börjar med att läsa boken om SAGA och den finurliga kroppen. Där får vi både aktivitetsinspiration och fakta om skelett, muskler och annat viktigt. Vi söker också andra böcker med fakta om kroppen och vad kroppen behöver för att må bra. Vi söker böcker med lekinspiration och rörelse osv.

Exempel:

Saga sagor - finurliga kroppen

Boken om kroppen - uppslagsverk för barn med enkla fakta

Gropen - om att leka på andra platser än lekplatser 

Emilia på gymnastik - rörelse och fantasi

Giraffen Staffan - om hur olika kroppar kan se ut, och om att vi är bra på olika saker

Allt det här kan jag - om vad vi är bra på och vad ens kropp klarar av 

Min Gorilla - räknesaga med fokus på kurragömmalek 

Linus matäventyr - om spännande mat och allt viktigt som maten innehåller

 

Vi hittar också inspiration i programmet Labyrint där den legendariska Daidalos utmanar barn i olika hinderbanor och labyrinter och med kluriga rebusar. Vi spelar Pettson och Findus på lärplatta och tränar oss i att se mönster och logik för att bygga de olika uppfinningarna - det blir också en typ av hinderbana.

Exempel på sånger: 

Huvud, axlar, knä och tå 

Honkeytonk - Mora Träsk

Vilket håll? - Gåspennan

Tigerjakt - Mora Träsk

Studsa som en boll - Guran och Mållan

och självklart också Miniröris med musik och tillhörande rörelser samt "Springa springa" från Youtube som barnen tycker mycket om.

 

Böcker och musik kan såklart komma att ändras utifrån visat intresse och önskemål från barnen. Utbudet kompletteras med annat som inte hör ihop med temat.

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback