Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Texttyp: insändare

Hässelbygårdsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 12 februari 2020

Under detta arbetsområde kommer du att utveckla förmågan att uttrycka en åsikt (tes) och ge skäl till (argument) varför din åsikt är rätt. Vi kommer att läsa exempeltexter och arbeta med formen för texttypen insändare. Innan du ska skriva en insändare på egen hand kommer vi att skriva en gemensam text med hela klassen.

 

Syfte

 

Texttypen insändare är en argumenterande texttyp där du uttrycker en åsikt och ger skäl (argument) till varför din åsikt stämmer. Du argumenterar dagligen och nu ska du få lära dig mer om hur du kan göra det på ett övertygande sätt. Förutom att träna på att argumentera och att skriva kommer du även att utveckla din läsförståelse när vi läser och bearbetar modelltexter enskilt och tillsammans.

 

 

 

 

 

Vecka

Lektion 1

Lektion 2

Lektion 3

Göra klart

v. 7

Introduktion av arbetsområde:

Syfte, planering, arbetssätt och examination.

1.     Vad är en åsiktsbaserad text?

2.     Textexempel med uppgifter.

3.     Texttyp: insändare.

4.     Insändarens delar.  

Repetition: insändarens delar, texttyp: insändare.

 

1.     Insändarens delar.

2.     Textexempel s. 133.

3.     Plocka ut insändarens delar.

4.     Gemensam genomgång.

Repetition: insändarens delar.

 

1.      Insändarens delar: sammanfattande film https://www.youtube.com/watch?v=qapCVyKJ4OY

2.     Samla argument.

3.     Gemensam genomgång.

4.     Textexempel med uppgifter s. 131 –136.

 

v. 8

Genremedvetenhet: textexempel och uppgifter.

 

1.     Textexempel och uppgifter s. 131 – 136.

2.     Gemensam genomgång.

3.     Inled planering av gemensam insändare.

Genremedvetenhet: gemensam insändare.

 

1.     Fraser att använda sig av.

2.     Välja tes.

3.     Samla argument.

4.     Följa skrivmallen med fokus på bakgrund.  

5.     Skriva en gemensam text.

Steg 1: planera din text och samla argument.

 

1.     Välj tes.

2.     Samla argument.

3.     Anteckna i skrivmallen.

4.     Påbörja din insändare.

 

v. 10

Steg 2: påbörja version 1 av din text.

 

1.     Fortsätt där du avslutade senast.

Steg 2: fortsätt med version 1 av din text.

Steg 3: kamratrespons.

Version 1 klar.

v. 11

Steg 4: bearbeta din text

Läsförståelse

Läsförståelse

Version 2 klar.

 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

söka information från olika källor och värdera dessa.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Sammanställningarna innehåller ut­vecklade beskrivningar och förklaringar, utvecklat ämnesrelaterat språk samt relativt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Insändare
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback