Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

1 - 4

START - Livskunskap för de minsta

Håksbergs förskola, Ludvika · Senast uppdaterad: 22 juni 2020

Vi samtalar om känslor och hur barnen ser och uppmärksammar dessa.

 

 

 

 

Var är vi?

 

Några barn har lite erfarenhet av arbetet med START sedan de gick på lilla björn, Barnen känner till exempel till några känslor som "glad" och "ledsen" och säger till om någon kompis är ledsen. Barnen tycker mycket om att berätta om saker de varit med om upplever vi!

 

 

 

 

Vart ska vi?

 

Vi har valt att arbeta med detta material för att det på ett enkelt och lättförståeligt sätt synliggör känslor och gör dem möjliga att prata kring. Vi behöver arbeta med det i barngruppen upplever vi för att hjälpa barnen att själva utveckla sin sociala och emotionella kompetens. Hur de känner och hur de kan se vad någon annan känner, att trösta, samarbeta och dela med sig till exempel...

  

 

 

 

 

Hur gör vi?

 

Vi använder materialet START som består av ett häfte med samlingsövningar, vid varje nytt tillfälle går vi först igenom lite kort vad vi pratade om förra gången.

I samlingshäftet är det en bild som vi visar för barnen och sedan samtalar kring utifrån de frågor som finns angivna i handledningen. Det börjar med prat kring vad vi ser på bilden, hur personen/situationen ser ut och varför. Sedan berättar pedagoger om något som till exempel gör den glad, därefter får barnen berätta i tur och ordning om vad de blir glada av och sist får de se i en spegel hur de ser ut när de är glada.

Vi tar kort med Ipad på varje barn som deltar vid lär tillfället när de visar den känsla vi arbetar med, sedan sätter vi upp korten på väggen, bredvid den stora bilden (från häftet). Vid olika tillfällen kommer vi att skriva upp eller spela in vad barnen berättar och sätta upp det bredvid bilden istället.

Arbetet sker genom att vi presenterar olika teman i samlingar med barnen och sedan följer upp och stöttar färdigheterna i alla våra vardagssituationer på förskolan. Vi kommer ha "veckans kompis" i Stora björn där ett barn i taget lyfts och både barn och vuxna får lyfta barnets positiva färdigheter och egenskaper. På detta vis kan en dialog och diskussion kring projektets känslor uppstå också utanför Start-samlingarna.

 

 

 

 

Hur och vad dokumenterar vi i processen?

Vid Start-samlingarna kommer vi dokumentera genom att ta foton, eventuellt filma och anteckna. 
Temabilderna från Start-häftet sätts in i en pärm för att ge barnen möjlighet att gå tillbaka och ge möjlighet att diskutera vad vi varit med om. Vi kommer också ha bilderna uppe på dokumentationsdörren (ena dörren mot Solen) i lekhallen.
Dokumentation görs framför allt på Unikum-bloggen och dokumentationstavlan men eventuellt också i barnens lär loggar.

 

 

 

 

Hur blev det?

 

Hjälpfrågor:
Hur blev det gentemot fokusområden/lokala mål/styrkort och den genomförda undervisningen?

 

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback