Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Befruktning och fortplantning åk 6

Skapad 2020-02-17 20:23 i Hosiannaskolan Grundskolor
Mål med arbetet: Kunna förklara följande begreppen som handlar om blommans fortplantning: stickling och reva, pollinering samt kunna förklara olika sätt som blommor blir befruktade samt blommans delar. Kunna förklara följande begrepp som handlar om djurs fortplantning: när fiskar "leker", inre och yttre befruktning samt kunna reflektera över skillnaden mellan inre och yttre befruktning och ge exempel på djur som har olika befruktning. Kunna förklara följande begrepp som handlar om människors befruktning: människans fortplantningsorgan samt kunna reflektera om vad som händer under puberteten.
Grundskola 6 Biologi
Befruktning och fortplantning. Vad händer i kroppen under puberteten? Vad betyder ordet kloning? Vad är pollinering? Kan människor lägga ägg? Vad menas med provrörsbefruktning? Varför får man finnar?

Innehåll

Befruktning och fortplantning

I detta arbetsområde får du lära dig;

- vad som händer i kroppen under puberteten
- hur ett barn blir till
- hur djur förökar sig
- hur växter förökar sig
- att bli vuxen,
- leva tillsammans.

Några begrepp inom området

Befruktning, foster, frö, förökning, hane, hona, inre befruktning, kloning, könsceller, livmoder, mens, mjölke, pistill, pollen, rom, yttre befruktning, äggstock 

Vi kommer att utgå från vår NO-bok "Koll på NO år 6" och vi kommer att komplettera med film, samtal i mindre grupper och i helklass.  

Avslutar med ett test. 

 

 

Mål

När du har arbetat med det här kapitlet ska du:

 • kunna förklara med exempel hur förökning med eller utan hanar och honor går till.
 • kunna berätta om skillnaden mellan befruktning utanför kroppen och inne i kroppen.
 • veta mer om hur barn blir till.
 • kunna ge exempel på hur kroppen förändras i puberteten.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  Bi
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
  Bi  4-6
 • Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
  Bi  4-6
 • Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.
  Bi  4-6
 • Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.
  Bi  4-6

Matriser

Bi
Befruktning och fortplantning

F
E
C
A
Biologiska samband och begrepp
Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.
Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.
Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.
Samband i människokroppen
 • Bi  E 6
I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I utvecklade och underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.
Naturvetenskapliga upptäckter
Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor på ett enkelt sätt.
Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor på ett utvecklat sätt.
Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor på ett välutvecklat sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: