Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Smulor Naturvetenskap

Smulans förskola, Unikum Piloter HT16 · Senast uppdaterad: 15 juni 2020

Tema område under mars, april och maj är Naturvetenskap och teknik. Här nedan är planeringen för tiden med detta fokus område. Läroplans målet för denna period är, Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla: - förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen. Här utvärderas detta område. Vad vi fokuserat på med barnen, barnens reaktioner och reflektioner kring arbetet med naturvetenskap och teknik.

Innehåll

Utvärdering- Naturvetenskap 

Var är vi och hur kom vi hit?

Varje vecka går vi till skogen och nu vill vi tillsammans se och upptäcka vad som händer i naturen på våren. Vi tänker se vilka djur, blommor, träd m.m. som vi ser och som barnen blir intresserade av. Vi stannar till vid myrstacken som vi går förbi när vi går till skogen och ser vad som händer med myrorna när det blir varmare ute.

Barnen tycker om att leka med vatten när vi är ute och t.ex. när de tvättar händerna. Därför börjar vi med att se hur vatten är i olika former. Vi utforskar vad som händer när vi fyller vatten i en ballong och lägger den i frysen. Vi tittar på snö och is ute och på vatten i pölar när det regnar ute. Vi sjunger sånger om vatten på samlingarna.  

Varför gör vi detta?

Vi vill ge barnet ett intresse för naturvetenskap, växter och djur. Vi vill att de ska upptäcka att det är roligt att vara i naturen och väcka deras intresse för vad som händer på våren med blommor, insekter och träd. Barnen kan börja känna igen några vårblommor och lära sig namnen på insekter.

Vi vill väcka deras intresse för att utforska genom att göra experiment med vatten. Vi ville välja något som lätt fångar deras intresse. Vatten finns naturligt i deras vardag och barnen tycker det är roligt med vatten därför valde vi det.

Genomförande:

Vi började att prata om vatten. På samlingen sjöng vi sånger om vatten och båtar m.m. Vi sjöng sången Dripp Dropp Vad är det som droppar på våra paraplyn? Barnen visste inte vad en vattendroppe är. En dag när det regnade såg vi på hur vatten droppade från taket och visade vad en vattendroppe är. Till sången En liten båt blir ofta våt använde vi en båt, en skattkista och fiskar för att illustrera texten. Barnen fick välja en fisk i var som de tyckte om. Flera barn tyckte att det var spännande med hajen och därför såg vi en film om hajar. Vi pratade om att fiska och om de hade fiskat och om de fått napp någon gång. 

Vi gjorde två experiment och det ena var att vi fyllde vatten i ballonger. Barnen tyckte det var roligt att fylla i vattnet och se dem bli större. De höll i ballongerna och tyckte de kändes kalla. De provade att rulla dem på golvet. Vi pratade om vad som händer med vatten när vi lägger dem i frysen där det är kallt. Barnen hade några förslag som att de blir kalla och att vattnet smälter. Nästa dag tog vi fram dem, kände att de var kalla och hårda och tittade på isen i dem. Vi lät dem ligga framme till nästa dag och då hade de blivit vatten igen. Vi såg också på is ute på gården en morgon men någon snö kom det inte den här vintern. En dag när det regnade bildades vattenpölar ute på gården. Barnen hoppade i dem, öste med spadar och lekte i dem. Vi pratade tillsammans om regn och vatten under deras lek.

Vi gjorde ett experiment när barnen fick blåsa med sugrör i ett glas med mjölk. Barnen tyckte om att blåsa i sugrör. Då kom en massa bubblor upp i  mjölken vilket de tyckte va väldigt kul. Vi funderade kring varför det blev bubblor.

På vägen till skogen finns en myrstack som vi tittade på varje gång vi gick till skogen. Vi gjorde en fest för myrorna där de fick smaka på socker, äpple och kakor. Barnen gillade att höra på vad de små förskolemyrorna gjorde om dagarna. Vi har läst en bok om myror "Barr är bäst" och sett en film om myrorna. Vi har plockat blommor och pratat om vad de heter. Vårblommor som tussilago, blåsippa, vitsippa och gullviva. Barnen gillar också maskrosor. Vi planterade solrosfrön i mjölkkartonger som vi sett hur de växt och barnen sen fick ta hem. Det blir spännande att se om det blir några blommor. Några barn var intresserade av fjärilar och vi har tittat på bilder av olika fjärilar och vad de heter. Vi har sjungit om nyckelpigan och även hittat nyckelpigor ute. Barnen tycker att de är spännande små djur och gillar sången jättemycket.

Metod

Barnen jobbar med vatten, mjölk, sugrör, ballonger, luppar, sånger, ramsor, bilder och böcker.

Ute på gården och i skogen med det som finns i naturen. Vi undersöker och gör experiment. När vi använder ballonger och vatten fångar vi lätt barnens uppmärksamhet och intresse. Genom att ställa öppna frågor till barnen får vi höra vad de tänker och tror om det vi gör. Bilderna på väggen hjälper barnen att reflektera och prata om vad vi gjort tidigare och här kan vi få reda på vad som barnen är intresserade av och funderar kring och vad de lärt sig.

Barnen har tyckt om myror. Roligt att se hur dem rör sig på stacken. Barnen fascineras av vad som sker i myrstacken. Det har varit bra att vi gått dit många gånger vilket ger barnen tid att upptäcka vad myrorna gör och att lära sig om dem.

 

Dokumentation från området:

Här nedan kommer lite blandade bilder från de vi har jobbat med. 

Reflektion och analys:

Vi har mestadels pratat och lärt oss mer om myror då barnen har visat stort intresse för detta.När vi närmar oss myrstacken springer de dit och de tycker om att stanna länge vid stacken.  Det har varit spännande att varje vecka stanna till vid myrstacken och se hur mycket mer dem har byggt på stacken eller om myrorna har varit vakna. Barnen tyckte det var intressant att studera närmare på myror och skalbaggar i lupparna.

Barnen har lärt sig vad vårblommorna heter. De äldsta barnen säger namnet på blommorna och därför vet vi att de lärt sig namnen på vårblommorna.

När vi började jobba med vatten frågade vi dem vad de visste om vatten, de hade olika uppfattningar. När vi frågade dem vid ett senare tillfälle hade dem lärt sig att regndroppar även är vatten och att det kommer från himlen. Barnen har tyckt om att experimentera med vatten. Det har varit roligt att hoppa i vattenpölar, blåsa bubblor och att få lära sig att vi har vatten runtomkring oss och använder det dagligen. Det var roligt att fylla ballonger med vatten och se vad som händer med vatten när det fryser. Det blev is och vad händer med is som ligger i värmen, det smälter och blir vatten igen. Genom barnens kommentarer kan vi se att de börjar förstå att vatten ändrar form vid olika temperaturer även om de ännu inte vet när vatten smälter eller fryser till is.

Vi har inte jobbat så mycket som vi har tänkt från början med barnen om naturvetenskap, då det varit en del sjukdom. Barnen har fått gå till skogen varje vecka och vi ser att det är lätt att fånga barnens intresse för insekter och blommor ute i skogen. I höst fortsätter vi att gå ut i naturen och ser vad barnen upptäcker och vill lära sig mer om.

Dokumentation

Hur har vi dokumenterat?

Vi har dokumenterat via inlägg och med bilder på väggen. Vi gjorde en tankekarta om vatten.

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback