Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Första världskriget vt 2020 grundsär

Skapad 2020-02-25 12:41 i Thunmanskolan Knivsta
Grundsärskola 8 – 9 Samhällsorienterande ämnen
Åren 1914-1918 upplever människor det mest fruktansvärda krig de någonsin skådat. Hur kom det sig att det blir ett så stort krig och vad får det för konsekvenser?

Innehåll

Detta ska du kunna: 

- orsaker till första världskriget

- några viktiga händelser under kriget t ex på västfronten och östfronten med ryska revolutionen 

-  Versaillesfreden 

- konsekvenser av första världskriget 

- några historiska begrepp som t ex skyttegravar och ingenmansland 

 

Så här ska vi redovisa: 

prov

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • jämföra och reflektera över olika historiska händelser, gestalter och tidsperioder,
  SO
 • använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.
  SO
 • Centralt innehåll
 • Historiska gestalter, händelser och tidsperioder i världen med betydelse för vår egen tid. De båda världskrigen, deras orsaker och följder, samt Förintelsen, folkfördrivningar, folkmord och Gulag.
  SO  7-9
 • Ord, begrepp och symboler inom de samhällsorienterande ämnena för att till exempel samtala om samhällsfrågor och utvärdera arbetsprocesser.
  SO  7-9

Matriser

SO
Historia särskola åk 7-9

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Världskrigen, folkfördrivningar
Du **bidrar** till resonemang om orsaker till och följder av världskrigen samt om förtryck, folkfördrivningar och folkmord,
Du för **delvis underbyggda** resonemang om orsaker till och följder av världskrigen samt om förtryck, folkfördrivningar och folkmord,
Du för **väl underbyggda** resonemang om orsaker till och följder av världskrigen samt om förtryck, folkfördrivningar och folkmord,
Ämnesspecifika ord och begrepp
Du kan använda **några** ämnesspecifika ord, begrepp och symboler i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och vid **bidrag** till omdömen om olika arbetsprocesser.
Du kan använda **många** ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett **delvis ändamålsenligt** sätt i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och i **enkla** omdömen om olika arbetsprocesser.
Du kan använda **många** ämnesspecifika ord, begrepp och symboler på ett **ändamålsenligt** sätt i resonemang om samhällsfrågor, i egna frågor och i **välutvecklade** omdömen om olika arbetsprocesser.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: