Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

5

Information och kommunikation

Väståkra F-9, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 29 februari 2020

Aldrig tidigare i historien har det funnits så mycket information runt omkring oss. Därför kallas vår tid ofta för "informationssamhället". Varje dag möter du tusentals budskap som vill informera, roa eller påverka dig! Därför ar det viktigt att du kan skilja på olika typer information.

Bedömning:

I detta arbetet bedömts ditt arbete genom olika skrivuppgifter, dina tankar och reflektioner vid olika diskussioner och vid läxförhör.

 

Tidsplan:

Vi kommer arbeta med detta ämnesområde från vecka 10 till vecka 13.

 

Begreppslista:

Fakta: Fakta berättar om hur verkligheten ser ut, utan att försöka påverka oss, överdriva eller ljuga. ( Det är därför man säger: " så är det, faktiskt!")

 

Reklam: Reklamens budskap vill påverka oss. så att vi köper produkter från ett visst företag.  

 

Propaganda: Propaganda är en typ av reklam, som försöker få oss att tycka på ett visst sätt. t.ex. att ett visst parti är bra, eller att vi ska sänka skatterna. 

 

Massmedier: Massmedierna används för att snabbt kunna nå ut med nyheter, reklam eller andra budskap till många människor på en och samma gång. Tidningar, teve, radio och internet är exempel på massmedier. 

 

Objektiv: Objektiv betyder att något är sant och att man berättar hela sanningen. En objektiv nyhet berättar också om hur verkligheten ser ut. Den tar även upp både fördelar och nackdelar med det som nyheten handlar om. 

 

Kritisk: Att tänka kritiskt betyder att man inte bara litar på det som sägs, utan också undersöker om det är sant. 

 

Källkritik: Källkritik betyder att man undersöker varifrån en nyhet eller annan information kommer, och om den verkligen går att lita på. 

 

Personlig integritet:  Personlig integritet handlar om att andra inte får kränka dig genom våld, mobbning, eller genom att snoka i ditt privatliv.

 

Upphovsrätt: Den som skapar en bok, en artikel, bild, film eller annat konstverk har rätt att bestämma hur verket får användas. Man får inte kopiera verket för att sälja det eller använda på andra sätt, utan tillstånd från den som först skapade verket. 

 

 


Läroplanskopplingar

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, och

Informationsspridning, reklam och opinionsbildning i olika medier. Hur sexualitet och könsroller framställs i medier och populärkultur.

Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte, såväl i digitala som andra medier, med ett källkritiskt förhållningssätt.

Hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka elevnära samhällsfrågor ur något perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i elevnära samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument.

Eleven har grundläggande kunskaper om vad demokrati är och hur demokratiska beslutsprocesser fungerar och visar det genom att föra enkla resonemang om hur demokratiska värden och principer kan kopplas till hur beslut tas i elevnära sammanhang.

Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback