Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

8 - 9

Körper und Kleidung

Holstagårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 21 april 2020

Vi tränar oss på uttryck om kläder och kroppen, samt tränar på ord och fraser som ska hjälpa oss att kunna handla kläder på tyska.

Målet med arbetsområdet är att...                                            

 

utveckla din förmåga att:  

  •  tolka innehållet i olika slags texter,

  • använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda                                  

  • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang

  • Formulera sig i tal 

Arbetsområdet och arbetssätt

 Ni kommer att få arbeta i grupper med temat "Körper und Kleidung". Vi kommer först att bearbeta en text som heter ""In der boutique". där vi tränar på nya ord och fraser, veckan efter tränar vi på kroppen och de olika kroppsdelarna på tyska.

Därefter ska ni i grupper om 3 skriva en pjäs i Driven som utspelar sig på till största delen i en klädbutik. Ni ska då använda så många ord och fraser som möjligt ifrån texten och övningarna i övningsboken. Pjäsen, som ni måste skriva tillsammans, ska delas med mig. 

När pjäsen är skriven, ska den visas upp inför 2 andra grupper. Vid detta tillfälle kommer ni att få ha stödord med er, vilket innebär att ni under veckorna, förutom att skriva själva pjäsen, även ska planera in att öva på såväl era egna repliker som att träna i grupp. 

Vi kommer också ha ett lite större glosförhör där ni visar att ni har lärt er nya ord inom området. 

Grovplanering: 

Vecka 10, 2/3 - 4/3: Ni läser och bearbetar texten i boken, samt arbetar med övningarna. 

Vecka 11, 9/3 - 11/3 : Vi tränar på och arbetar med kroppen och kroppsdelarna. Hinner vi så börjar in skriva pjäserna. 

Vecka 12: Prao

Vecka 13, 23/3 . 25/3 Ni skriver er pjäs. Ta inspiration från texten om det är svårt att komma på något nytt.

Vecka 14, 30/3- 1/4: Träna på pjäsen, både själv och i grupp.Glöm inte att skriva ner stödord! Glosförhör 1/4. 

Vecka 15: Påsklov,

Vecka 16, 15/4: Showtime!!  (den 14/4 har Holsta studiedag)

Bedömning

Jag kommer i slutändan att bedöma ert tal. Vid skrivandet ska samtliga i gruppen delta, och vid pjäsens visning kommer jag att bedöma ert fria tal - det är alltså viktigt att ni inte läser innantill från ett papper. Målet är att ni ska kunna visa pjäserna under vecka 16, dvs från den 15/4. Innan pjäsen kommer vi också ha ett lite större glosförhör där vi ser så att ni har lärt er nya ord inom området. Detta kommer ske onsdag 1/4 

Betygskriterier:

(blå text kopierad från skolverket)

E:

I muntliga ...... framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt och begripligt med fraser och meningar. För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enstaka enkla förbättringar av egna framställningar. I muntlig ....... interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och begripligt med ord, fraser och meningar. Dessutom kan eleven välja och använda sig av någon strategi som löser problem

Du ska alltså kunna formulera en text samt prata på en enkelt tyska, som en tysktalande skulle förstå, det måste inte vara perfekt på något sätt. Efter feedback ska du kunna göra ändringar på egen hand, och du måste ha någon strategi när du stöter på problem i arbetet. Du visar att du försöker använda dig av några nya ord och fraser. 

C:

I muntliga ..... framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande. För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enkla förbättringar av egna framställningar. I muntlig ..... interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och relativt tydligt med ord, fraser och meningar. Dessutom kan eleven välja och använda sig av några olika strategier som löser problem 

 Eleven kommenterar i enkel form några företeelser i olika sammanhang och områden där språket används, och kan då också göra enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.

Tal ska hålla en något högre nivå än på E- nivå och det ska vara något mer korrekt. Det behöver fortfarande inte vara perfekt. Du försöker variera ditt språk, och visar att du testar att använda dig av flertalet nya ord och fraser som vi har tränat på.  

A: 

I muntliga ..... framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande. För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enkla förbättringar av egna framställningar. I muntlig ...... interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och tydligt med ord, fraser och meningar samt i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation. Dessutom kan eleven välja och använda sig av flera olika strategier som löser problem 

Eleven kommenterar översiktligt några företeelser i olika sammanhang och områden där språket används, och kan då också göra enkla jämförelser med egna erfarenheter och kunskaper.

Tal ska hålla en hög nivå, fel får lov att förekomma, men enkla misstag med presensböjning, sein och haben får inte förekomma. Du formulerar dig varierat och visar att du har utvecklat ditt ordförråd samt att du behärskar de nya ord och fraser som vi har tränat på.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
BASMALL Moderna språk
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback