Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

Återanvändning, odla

Diseröd fritidshem - använd inte!, Kungälv · Senast uppdaterad: 4 mars 2020

hur man kan odla på olika sätt och återanvända jorden.

Först tar vi mjölkkartonger, lägger i jord. Planterar ärtor. Sedan tar vi också groddfrön och lägger på hushållspapper. Och jämför hur fort de olika sorterna växer. När ärtorna växt upp skördar vi dem och äter skotten som pålägg på knäckebröd, med smör.

Vi drar upp rötterna och sätter ner majskorn (som vi först har blötlagt,) i samma kruka. Och sedan ser vi hur lång tid majsen tar för att växa upp. Hela tiden vi gör allt detta får barnen föra en dagbok i sina årstidsböcker under "Vi odlar på Sorken" där de varje vecka ex måndagar mäter sina egna växter. Under dels "Ärtor" och dels "Groddar" och "Majs".På så sätt lär vi oss att ta till vara material i detta fallet mjölkkartonger, för att använda till något annat. Vi lär oss också att se hur olika grödor växer och hur de smakar även om det just här rör sig om enkla sorter. Men man lär sig att studera hur olika de kommer att utvecklas och i hur snabb takt. Sedan lär vi oss hur de smakar och att man behöver ta hand om växten under hela processen, med vatten ljus osv.


Läroplanskopplingar

pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling,

Samtala, lyssna, ställa frågor samt framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser.

Demokratiska värderingar och principer, i sammanhang som är bekanta för eleverna. Hur gemensamma beslut kan fattas och hur konflikter kan hanteras på ett konstruktivt sätt.

Hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback