Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Matens kemi

Skapad 2020-03-11 21:26 i Långbrodalsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola F – 9
I detta arbetsområdet läggs det stor vikt vid det naturvetenskapliga arbetssättet, där man söker svar5 på egna frågor och problemställningar. Förmågorna man tränar är därför att observera, undersöka och dokumentera, samt att kunna ställa relevanta frågor och formulera problem utifrån de observationer och undersökningar man gör. Du ska till exempel kunna göra förutsägelser, planera och genomföra undersökningar, analysera data, dra slutsatser av resultaten, och att diskutera och kommunicera resultaten. Detta sker genom samtal och diskussioner, samt noggrann och tydlig dokumentation. Du tränar också din förmåga att samarbeta och samplanera med andra, och att tillsammans arbeta på ett naturvetenskapligt sätt. Du tränar helt enkelt din förmåga att tala, skriva och läsa naturvetenskap. Det här blir roligt! Dessutom lär du dig bokstavligt massor av matnyttig information om maten du äter och hur den kan påverka din kropp och din hälsa på både positiva och negativa sätt, och det är ju viktigt att ha kunskap om så man kan göra kloka val för sitt eget mående.

Innehåll

Vi kommer att arbeta med en temabok, som på lektionerna kommer att användas för att svara på många av de frågor som finns till varje elevuppdrag. Dessa sidor kommer att spelas upp auditivt, alltså att du lyssnar på texten, samtidigt som du läser eller tittar på bilder knutna till texten, så du lättare kan hitta de textdelar du behöver söka i för att hitta svar på dina frågor. Texterna handlar till exempel om frågor som rör energirik mat, vad olika märkning av mat betyder, kostråd, näringsämnen som kroppen behöver (kolhydrater, fett, protein, vitaminer och mineraler), om diabetes, och lite om likheter och skillnader på olika sätt att förvara maten förr i tiden och nu.

Som sagt ett mycket matnyttigt tema, som dessutom ingår i ett ämnesöverskridande projekt om hälsa mellan ämnena Naturorientering, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, samt svenska. 

Det här ska bli kul! 

Uppgifter

  • Druvsocker

  • Om matens kemi

  • Maten genom historien

  • Mat i media

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: