Skolbanken Logo
Skolbanken

Vatten, en del av de globala målen och mot en hållbar framtid

123451 Förskolan Tantolunden, Stockholm Södermalm · Senast uppdaterad: 27 april 2020

Vi vill lyfta barnens tankar kring miljön och hur vi som människor kan bidra med att skapa en hållbar framtid för kommande generationer. Barnen visar ett intresse för vatten på olika sätt genom deras hypoteser och tankar tex. vart kommer vattnet i kranen ifrån? har alla barn samma förutsättningar?

Vi vill introducera tema vatten då det har väckt barnens intresse under en tid. Även genom att arbeta med vatten vill vi bland annat visa att förskolan har ett uppdrag att ge barnen ett miljöperspektiv och ge dem verktyg för att förstå hur deras egen livsstil har betydelse.

I starten av detta tema har vi valt att arbeta med delar från Stockholm vatten och avlopp.  De har tagit fram ett material som är anpassat för förskolan som förklarar vattnets väg från Mälaren till kranen genom en saga. Sagan handlar om Kim och dennes pappa som berättar vägen från Mälaren, via reningsverket och till sist kranen. Figuren Droppis bor i Mälaren och transporteras hela vägen och hamnar till sist hemma i kökskranen och vattenglaset hos Kim och dennes familj. 

Vi valde att besöka Tantobadet, en plats där vi har varit förut med barngruppen. Där samlade vi in vattenprover och tog tillbaka till förskolan. Vi undersökte och tittade vidare på det vattnet. Jämförde med ett vattenglas som var hämtat ifrån förskolans kran. 

 

Här besöker vi Tantobadet och träffar på några änder som bor nära och i Mälaren 

  

 

Vid tillfälle två valde vi att besöka Slussen, en mötesplats mellan Saltsjön och Mälaren. Vi fick se vattnet, båtar men även stora lyftkranar och den nya gyllene guldbron som nu är på plats. Barnen visade intresse av att se vattnet men även båtar som passerade runt omkring. 

 

 Vi vill koppla detta arbete kring de globala målen som en del av det hållbara arbetet som förskolan arbetar utifrån. Barnen har visat intresse kring vatten tex att vi inte bör slösa med vatten när vi tvättar händerna eller spolar i onödan på toaletten.  Vi vill synliggöra hur det kan se ut med vatten runt omkring för olika människor i världen och koppla det till de globala målen. Barnen har visat nyfikenhet kring vart ifrån vattnet kommer från kranen. Vi  fortsätter att arbeta med ett materialet ifrån Stockholm, vatten och avfall med figuren Droppis. 

 Globala målen

 På en av spaningarna besökte vi Hammarbyslussen intill Skanstull här på Södermalm. Vi valde att besöka denna sluss då barnen har pratat om skillnaden mellan Mälaren och havet. Vi tittade på båtar som slussade, barnen pratade om att båtarna åker som i en trappa. Barnen berättade att Mälaren är högre än Östersjön. Barnen tecknade sina hypoteser och tankar kring att slussa när vi kom tillbaka till förskolan. 

 

 vi börjar att skapa ett hav där djur ifrån Mälaren bor 

Barnens funderingar kring de olika djur som finns i Mälaren och havet bidrar till att undersöka vidare vilka djur som lever i och omkring vattnet. förslag på olika djur som kommer fram är krabbor, hajar, delfiner, fiskar. Ett av barnen berättar om att hen brukar fiska med familjen, och då får de upp lite olika fiskar när de metar på sommaren. Ett annat barn berättar en historia kring en gädda som är så här stor och visar med båda armarna. Vid en arbetslagsreflektion funderar vi på att gå vidare genom att arbeta med olika djur som bor i vattnet eftersom barnen visar intresse kring det. Gäddan blir den första fisken som får flytta in i vårt "vatten". 

 

exempel på djur som vi kan hitta i Mälaren 

Gäddan är en vanlig rovfisk i sötvatten över hela landet och i Östersjöns skärgårdar. Stora honor kan väga över 20 kilo. Uttrycket att "gäddan lurar i vassen" stämmer bra. Den kan stå i timmar och vänta för att sen anfalla sitt byte blixtsnabbt. Gäddan äter alla slags fiskar, även sin egen art. Den kan också fånga grodor och fågelungar. Mellan sina skrovmål har den ofta tom mage. Gäddans yngel växer upp inne i grunda vikar och äter då djurplankton och små fiskyngel. Gäddan kan bli upp till 150 cm lång och bli sju år gammal. 

Vi tog reda på mer fakta kring gäddan bland annat hur den lever och hur stor den kan bli. 

https://www.havet.nu/livet/art/gadda

https://urplay.se/program/209830-djurverket-gadda

Barnen tecknade egna bilder på gäddan. 

 

 

På förskolan ville vi komplettera med böcker för att vi skulle kunna fördjupa undervisningen mer med fakta om olika fiskar och nästa vecka kommer vi att läsa olika böcker om fiskar bland annat: 

 

      

Vi har haft boksamtal kring olika böcker, några av barnen har haft med sig egna böcker kring djur som lever i vatten. 

Vi har tittat på filmer om olika reningsverk från UR, barnen ställde frågor kring hur det fungerade och vi bestämde oss för att prova att bygga ett eget reningsverk. På en av våra spaningar besökte vi återigen Tantobadet och provade att rena vatten tillsammans. Vi tog med PET -flaskor, bomull, samlade stenar i olika storlekar och provade oss fram. Barnen ville smaka på vattnet när det var renat. Tankar ifrån barnen, de ville ha ännu smutsigare vatten att rena. 

Barnens intresse kring vilka djur som lever i vatten bidrar till att fortsätta med detta på förskolan. Vi kommer att konstruera med olika material och utmana barnens föreställningsförmåga. denna vecka kommer vi att utmana oss vidare genom att använda våran fantasi och kreativitet i verkstan med olika skapande material.  

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

Matriser i planeringen
Vatten, en del av de globala målen och mot en hållbar framtid
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback