Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Naturvetenskap och teknik

Smulans förskola, Unikum Piloter HT16 · Senast uppdaterad: 11 juni 2020

När gjorde vi ?

Under mars till maj 2020

 

Varför gör vi ? Syfte

Det ingår i vårat uppdrag och utifrån läroplanen:

Lpfö 18: Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla:

              - Förståelse för naturvetenskap, kunskap om växter och djur

              samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.

Vi smalnar av målet och koncentrerar oss på en mindre del: Förståelse för naturvetenskap, kunskap om växter och djur.

Barnen hade under en tid pratat mycket om de svenska större rovdjuren, t.ex. björn, varg och räv. Vi vill spinna vidare och presentera och visa för barnen att det finns många djur i den svenska skogen som vi sällan ser. Att det är dessa djur som rovdjuren tar.

Vi gör detta för att försöka bygga upp ett intresse och en förståelse för djur, natur, allemansrätten. Med återvinning och sopsortering vill vi ge barnen en grund i hur det fungerar och en början på ett livslångt lärande.

 

 Hur och var gjorde vi ?

Vi jobbar med det under samlingen och i olika aktiviteter. Vi försöker få in det under hela dagen.

Inne på Smulan, på gården, i skogen, i Alunda vid lekparken och skogen.

 

 

Vad gjorde vi / Genomförande !

Vi tittade på  och pratade om olika svenska djur som vi normalt inte ser så ofta. T.ex. vessla, bäver, mård, utter, dovhjort, ren mm.

Vi tittade på bilder och tog reda på enkel fakta om dessa djur. Var i Sverige de finns, hur de bor / trivs, vad de äter, hur stora de är. Vi kom fram till att flera av dem finns där vi bor, men att vi aldrig eller sällan ser dem. Vi har fått välja djur som vi sedan målade av.

Barnen fick massor med kunskap som vi tyckte det kunde vara roligt att dela med sig av. Alla barn valde två djur var som de lärde sig extra bra. Sedan bjöd vi in lärungarna att komma att lyssna när vi berättade om dessa djur. När dagen var inne bjöd vi först på fruktsallad. Sedan fick lärungarna sätta sig i soffan. Vi busungar turades om en i taget att berätta. Det gick väldigt bra, vi vågade ju och det var roligt. 

Vi har tittat på olika små filmer från UR som handlar om Barr och Pinn som räddar världen. Vi har fått uppdrag från Barr och Pinne. Uppdragen har varit att vi ska samla skräp i skogen, ta rätt på sådant som inte hör till naturen. Vi har gjort uppdragen med stor iver och med Barr och Pinnes måtto: "Inte störa och inte förstöra". Som tack för hjälpen gömde Barr och Pinne en skatt vi fick leta efter.

Efter dessa uppdrag och små filmer har barnen sett skräp eller saker som inte tillhör naturen överallt. Vi plockar med oss detta och slänger det på rätt ställe.

Vi har även besökt återvinningen i Alunda. Där har barnen varit med och sorterat det vi hittat. De har varit noga med att slänga på rätt plats. De har frågat och vi har tillsammans funderat vad skräpet kunde vara gjort av och sedan letat efter rätt container att slänga i. Lite klurigt i början innan man hittade rätt plats för skräpet. Någon kom på att man kunde ju titta på bilderna som fanns på containern, då blev det lättare att hitta rätt.

Vi har även tittat på andra små filmer från UR som handlar om återvinning. Dessa små avsnitt har bl.a. lärt oss att en gammal mjölkkartong blir kanske en pizzakartong. Att när vi pantar burkar och flaskor, blir de till nya flaskor och burkar. Att plastpåsar blir till plastburkar, kanske en glassburk.

Båda dessa två serier har varit mycket uppskattade och vi har lärt oss mycket.

 

Utvärdering.

Djuren i den Svenska skogen:

Barnen hade koll på vissa av djuren, sett något av dem och kunde någon fakta. Men många var obekanta för barnen. Vi hade en liten dipp av intresset när vi kommit halvvägs. Barnen fick då repetera de djur vi satt upp istället för att vi presenterade nya. Detta gjorda att barnen fick en förståelse för allt de faktisk lärt sig. De kunde tillsammans berätta massor om djuren. Nu var det läge att ta några nya djur. Ju fler vi letade upp fakta om och ju fler som sattes upp på väggen, desto mer spännande blev det. Våran "djurvägg" växte. Barnen tittar nu ofta på väggen och vill veta något om något av djuren. Den fakta som barnen ofta tar upp är vad djuren äter eller vad de har för fiender.

Barn: " Vad var det som grävlingen åt?"

Barn 1: "Visst är järven lat och inte vill jaga själv.lol"  Vuxen: "Det stämmer. Vad äter den då?"  Barn 1: "Den äter döda djur, som någon annan dödat:" Barn 2: "Det kallas kadaver."

Barn:  "Bävern gnager på träden och bygger dammar."

Barnen hade mycke kunskap i sig som vi ville ta till vara. De fick lära sig lite extra om två djur var, som de själva valde. Genomförandet gick väldigt bra för dem som var på Smulan denna dag. Visst var det svårt att minnas all fakta. Med lite "viskhjälp" att minnas gick det fint. Alla barnen tyckte det var bra att vi hjälptes åt när man inte kom ihåg själv. 

När våren och värmen kom och väckte småkryp och insekter visade barnen även intresse för dessa. De ville veta vad det kan vara för något, vad de äter och var de bor. De har även visat respekt för dem och varit mycket rädda om dem.

 

Återvinning:

Barnen har visat stort intresse för återvinningen. Lärt sig fort och sett skräp överallt. De har lärt sig att det finns skräp som är av plast, papper, glas och metall. Att det ska återvinnas rätt för att kunna bli nya saker. Att det är viktigt att inte slänga skräp i naturen för djur kan komma och äta upp det och må dåligt eller dö av det.

Barnen fick ett uppdrag av Barr och Pinne, som vi lärt känna genom UR:s filmer. Det var någon eller några som hade slängt  massor med skräp i skogen. Nu skulle vi hjälpas åt att samla ihop skräpet och sedan försöka sortera det. Det gick väldigt bra. Först att gå på skräpjakt, sedan att sortera. Barnen funderade och diskuterade skräpet. Gjorde högar med glas, plast, kartong och metall. Några få saker hade de svårt att komma fram till vad de var gjorde av, då frågade de och vi vuxna hjälpte dem att komma fram till vad det kunde vara. Nu var det klart och bara att lägga i olika påsar för att ta med till återvinningen.

Vi åkte buss ner till Alunda för att besöka återvinningen. Vi hade med oss skräp, men vi hittade även mycket skräp på vår promenad till återvinningen som vi också tog med oss. När vi kom fram var det klurigt i början att hitta rätt container. Någon kom på att man kunde ju titta på bilderna som satt på containern. Nu var det lättare.

När vi varit till skogen på våra utedagar och lagar mat tillsammans har de full koll på att det är mycket som inte ska vara kvar i naturen. Allt skräp måste med tillbaka. T.ex våtservetterna vi tvättat händerna med innan lunch. Olika förpackningar, burkar och påsar vi haft med oss med mat i.

Barnen har ofta fällt kommentaren: " Jag måste berätta för / lära mamma och pappa att man inte får slänga skräp i naturen."

De små filmerna från UR har varit till stor hjälp i lärandet. Barnen har pratat mycket om dessa filmer, sjungit sångerna / signaturerna och återberättat vad de olika avsnitten handlat om.

Vi har haft många diskussioner och samtal om olika material och saker tillsammans i samlingen och vid lunchen.

Barn: "Vad är mjölkpaketet gjort av."   Vuxen: "Kartong."   Barn: "Då ska man slänga det med kartong så det kan bli en ny kartong."

Barn: "Kan man slänga fruktskruttar i skogen?"

Barn: "Visst kan plastpåsar bli en plastburk?"

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback