Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

6 - 9

Bildredigering

Vaksalaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 17 november 2020

Grunderna för bildredigering. Vi kommer använda plattformen pixlr.com och göra flera uppgifter som lär dig bildredigering.

Bildredigering!

Förr sa man att fotografier inte ljuger. Nu vet man bättre och vet att de flesta bilder är redigerade på något sätt. Fotografen har valt ut en bild av kanske hundra, redan där pågår en redigering. Sedan klipps bilden till för att passa det utrymme där den visas upp, i en tidning, på nätet, på en hemsida eller i en telefon. Fotografen har alltid en tanke bakom, även om betraktaren av bilden inte tolkar den på samma sätt. 

 

Men för att förstå bildredigering, så måste man prova på det själv och förstå hur mycket man faktiskt kan ändra en bild.

Den här planeringen och dessa uppgifter går ut på precis det. 

 

Jag kommer lägga ut flera uppgifter och tillsammans med uppgifterna, lägga ut en video, där jag visar hur man kan göra. Video är nog det bästa sättet för att du som elev ska kunna gå tillbaka i videon och kolla på informationen flera gånger utifall du tycker något är krångligt. 

 

Jag vill att du börjar med att öppna pixlr.com. Det kan vara så att du måste registrera din email-adress och då tar du den du fått av skolan. Skulle det vara så att du inte har en adress, så kan du ta den som registrerats här på unikum. Är det något problem så får du säga till mig. 

Sen ska du titta på den här videon och prova så många verktyg som möjligt. Jag går igenom praktiskt taget alla. 

 

Här har jag gjort en video för att visa grunderna i Pixlr

 

Den är inte alltför rolig, men jag försöker visa det grundläggande så du ska kunna lära sig så fort som möjligt. Jag har gjort en video så du ska kunna spola tillbaka om det är du inte förstå eller hunnit med. 

Jag vill att du tittar på filmen och provar alla olika verktyg och ser vad de gör innan du börjar med den första uppgiften. Det är för att du ska sedan mycket lättare kunna göra uppgifterna som jag ger till er. 

 

I uppgifterna kommer jag också visa med en video hur man kan gå till väga. 

 

Jag rekommenderar en datormus om du har en eller den penna som kommer till din dator när du använder ett redigeringsprogram. Men det fungerar utmärkt utan, det bara underlättar med ett verktyg.

Annars så kolla på videon, lyssna på din favoritmusik när du arbetar och låt det ta tid, för det är svårt att lära sig ett redigeringsprogram. 

 

När man håller på med ett redigeringsprogram så kan det vara bra att kunna några kort-kommandon. Det gör att du snabbare kan arbeta i programmet. 

Så när du ska klippa bort något så trycker du ctrl + x istället för att gå in på menyn och leta upp "klipp ut". 

Några kortkommandon som är bra att veta är:

  • Ångra    Ctrl + Z
  • Spara  Ctrl + S
  • Klipp ut  Ctrl + X
  • Kopiera   Ctrl + C
  • Klistra in  Ctrl + V
  • Avmarkera  Ctrl + D

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapskrav åk 7-9 - Jag sätter betyg på:
Uppgifter
Uppgift 1: Klipp in ditt favoritdjur i en målning.
Uppgift 2 - Göra ett stilleben

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback